Ultima săptămână din ianuarie va fi dedicată prevenirii cancerului de col uterin

Ultima săptămână din ianuarie va fi dedicată prevenirii cancerului de col uterin

În perioada 25 – 31 ianuarie 2015 se va desfăşura Săptămâna de Prevenire a cancerului de col uterin, eveniment lansat la iniţiativa Asociaţiei  Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat din anul 2009. Această Campanie a fost lansată pentru a găsi soluţii prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a publicului general privind conştientizarea beneficiilor screeningului cervical şi ale vaccinului anti – HPV pentru prevenirea cancerului de col, acţiuni de instruire a prestatorilor serviciilor de sănătate (medicii, asistenţii medicali şi alţi prestatori de servicii de sănătate) pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor în domeniu, astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor pentru ai încuraja să apeleze şi să folosească serviciile respective.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2012 aproximativ 270000 de femei au decedat de cancer de col uterin, mai mult de 85% din aceste decese revin ţărilor cu venituri mici şi medii.

În Republica Moldova, conform statisticilor naţionale, nivelul de mortalitate prin cancer de col uterin a constituit în anul 2013 – 10,7 de decese la 100 mii locuitori sau 198 decese (în anul 2012 au fost înregistrate 165 de cazuri). Supravieţuirea de 5 ani şi peste a bolnavilor a constituit în anul 2013 – 2394 persoane (58,7%), iar în anul 2012 – 2487 persoane (58,8%).

Nivelul scăzut de informare şi de cunoştinţe a femeilor, condiţionează prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferinţă, deprecierea calităţii vieţii pentru paciente, familii, instituţii şi societatea în ansamblu.

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri ai Virusului Papilomei Umane (HPV). Infecţia cu HPV este foarte răspândită şi majoritatea adulţilor contractează această infecţie la un moment dat în viaţă. Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv.

În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.

Alţi factori care condiţionează declanşarea bolii sunt:
•        viaţa sexuală timpurie;
•        schimbarea frecventă a partenerilor sexuali;
•        infecţiile transmise pe cale sexuală;
•        contraceptivele hormonale utilizate timp îndelungat (mai mult de 5 ani);
•        avorturile numeroase;
•        consumul de tutun;
•        supraponderabilitatea.

Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin ţin de reducerea factorilor de risc şi evitarea infectării cu HPV; imunizarea anti HPV; depistarea precoce a cancerului de col.

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Imunizarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin şi mai târziu. Vaccinarea contra HPV este realizată deja în 25 de ţări. OMS recomandă vaccinarea HPV de rutină să fie introdusă în programele naţionale de imunizare.

Depistarea precoce implică examinarea ginecologică periodică, precum şi examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale (screening citologic), în scopul detectării celulelor anormale. Această formă de screening are ca rezultat scăderea semnificativă a incidenţei cancerului de col uterin. În prezent programele de screening sunt recomandate în toate ţările UE.

În afara screeningului citologic, un loc important în reducerea infectării cu HPV şi implicit de scădere a numărului de cazuri de cancer de col uterin, îl ocupă metodele primare de prevenire: utilizarea prezervativului şi reducerea numărului de parteneri sexuali.

Pe piaţă există două tipuri de  vaccin împotriva Virusului Papiloma Uman: Gardasil şi Cervarix. Conform datelor de studiere a eficienţei vaccinurilor este estimat, că prin aplicarea lor ar fi posibil diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului de col cu 35-80%.

Vaccinul Cervarix este disponibil în Republica Moldova în cadrul serviciilor de imunizări contra plată.

Mihaela Rotari

Share