UE și PNUD susțin Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova să optimizeze registrul electronic al armelor

UE și PNUD susțin Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova să optimizeze registrul electronic al armelor

Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control a armelor de calibru mic și a armamentului ușor din Europa de Sud Est), a oferit Ministerului Afacerilor Interne echipamente IT în valoare de aproximativ 170 mii euro pentru operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor, informează OFICIAL.

La evenimentul de oferire a echipamentului, organizat astăzi, 14 septembrie, secretarul de stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin a afirmat: „La 11 iulie curent, la Praga, Ministerul Afacerilor Interne s-a angajat să alinieze țara noastră la nivel internațional în programele și proiectele de limitare a efectelor distrugătoare produse de circulația ilicită a armelor de foc. Tot la Praga, la prima ședință al Centrului de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor, MAI s-a angajat să creeze Punctul Național Focal pentru Arme de Foc. Acum câteva zile, pe 7 septembrie a fost aprobat conceptul pentru crearea pentru prima dată în Moldova a unui Punct Național Focal pentru Arme de Foc. Iar azi, la o diferență de nici o săptămână, dumneavoastră, partenerii noștri de încredere, veniți cu această donație și aduceți instrumente de lucru, softuri și echipamente care fac ca Punctul Național focal pe arme de foc să poată funcționa la standarde europene. Astfel, vom operaționaliza registrul de stat al armelor și vom reuși cu ajutorul echipamentelor de marcat armamentul să asigurăm trasabilitatea eficientă a armelor cu destinație civilă de la prima înregistrare la utilizatorul final”.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a menționat: „Asistăm la inițierea unei file noi în activitatea Poliției din Republica Moldova și anume când obiectivul de digitalizare a proceselor se materializează pas cu pas.”

„Prin această inițiativă sprijinim activitatea desfășurată de autoritățile naționale în vederea avansării în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic și a armamentului ușor. În conformitate cu Agenda de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și în contextul noului statut de țară candidată, această acțiune finanțată de UE reprezintă o contribuție suplimentară la securitatea și lupta împotriva criminalității organizate. Aceasta este o prioritate cheie pentru cooperarea UE cu Republica Moldova în beneficiul cetățenilor săi”, a subliniat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„În aceste vremuri incerte, este imperativ să continuăm să dezvoltăm soluții inovatoare pentru a aborda provocările contemporane de securitate. Operaționalizarea registrului electronic pentru o evidență rapidă și digitală a armelor de foc reprezintă o componentă importantă a sprijinului comprehensiv pe care îl oferim autorităților pentru a aborda de o manieră eficientă și eficace amenințările pe care le implică armele de foc”, a spus, Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Donația cuprinde 65 de calculatoare, 1 imprimantă și 2 scanere cu capacitate mare pentru scanarea și transferul masivelor de informații de pe suport de hârtie în sistemul informațional automatizat, 65 imprimante și 195 tonere, 5 laptop-uri, 70 smartphone și 65 UPS-uri (surse de alimentație continuă) pentru accesarea și verificarea informațiilor privind posesorii de arme și armele depistate, livrate pe parcursul anului 2022.

La fel, în cadrul evenimentului a fost demonstrat și echipamentul de marcare a armelor, care a fost donat din partea SEESAC la începutul anului 2020, în vederea asigurării trasabilității și controlului eficient al armelor.

Operaționalizarea registrului electronic al armelor la nivel național va îmbunătăți în mod semnificativ evidența și păstrarea de către Poliție a datelor cu privire la armele de foc deținute legal în Republica Moldova. Această donație importantă reprezintă o continuare a sprijinului pe care PNUD și SEESAC l-au acordat autorităților din Republica Moldova, cu asistența financiară a UE, pentru a asigura controlul eficient și eficace a armelor de calibru mic și a armamentului ușor (AMAU).

Share