Asistență tehnică în valoare de 5,7 milioane de dolari pentru posturile vamale Ocnița 1 și Aeroportul Internațional Chișinău

Asistență tehnică în valoare de 5,7 milioane de dolari pentru posturile vamale Ocnița 1 și Aeroportul Internațional Chișinău

Serviciul Vamal a devenit beneficiarul proiectului de asistență tehnică care prevede dotarea posturilor vamale Ocnița 1 (feroviar) și Aeroportul Internațional Chișinău cu scanere staționare ultra-performante. Echipamentele de scanare sunt donate de către Guvernul chinez, iar condițiile privind livrarea, instalarea și utilizarea acestora se conțin în contractul semnat de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Consilierul economico-comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Song Xuejun. Semnarea a avut loc în contextul vizitei în Republica Moldova a reprezentanților Centrului Internațional pentru Schimburi Economice și Tehnice al Chinei, ai antreprenorului general și cei ai companiei producătoare.

Potrivit înțelegerilor, echipamentul de scanare destinat aeroportului din Capitală urmează a fi instalat până la sfârșitul acestui an, iar construcția sistemului de inspectare a vehiculelor feroviare pentru postul vamal Ocnița 1 (feroviar) este preconizată pentru primul semestru al a. 2018.

Costul proiectului se cifrează la 5,7 milioane de dolari. Astfel, Republica Moldova devine prima țară din regiune care va dispune de asemenea tehnologii performante de control, prevăzute pentru operațiunile de inspectare non-destructivă.

În cadrul discuțiilor avute, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie le-a mulțumit partenerilor chinezi pentru susținerea consecventă a eforturilor de dezvoltare a capacităților instituționale ale Serviciului Vamal. ”Modernizarea posturilor vamale și dotarea acestora cu echipamente performante de control reprezintă acțiuni practic indispensabile pentru asigurarea securității economice a statului. Totuși, per general, beneficiarii finali ai acestui proiect de asistență sunt nu doar Republica Moldova și cetățenii acesteia, dar și statele din regiune, prin prisma neadmiterii trecerii peste frontiera vamală a bunurilor de contrabandă, restricționate sau prohibite.”, a conchis Vitalie Vrabie.

În replică, Consilierul economico-comercial al Ambasadei Chinei în Republica Moldova, Song Xuejun și-a exprimat convingerea că relațiile de colaborare instituite cu Serviciul Vamal vor continua să avanseze prin demararea unor noi proiecte de asistență.  Song Xuejun a mai subliniat contribuția pe care instituția o are în domeniul asigurării economice a statului, menționând, în acest context, progresele înregistrate de către Serviciul Vamal pe mai multe segmente de responsabilitate.

Amintim că, initial, disponibilitatea Guvernului Republicii Populare Chineze de a finanța proiectul privind procurarea și instalarea respectivelor echipamente a fost anunțată de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Zhang Yinghong, în cadrul unei întrevederi cu Vitalie Vrabie.

Proiectul este realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, încheiat la 10 iulie 2013 și schimbului de note dintre guvernele celor două state din data de 13 octombrie 2016 și 10 noiembrie.

Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal ”Leușeni”.

Mihaela Rotari

Share