Detaliile oferite de ministrul Justiției în privința reorganizării instanțelor
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a participat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. A fost analizat procesul de implementare a legii privind reorganizarea instanțelor și impedimentele întâmpinate, potrivit unui comunicat de presă.
Vladimir Cebotari a informat despre cum derulează procesul optimizării de la 44 la 15 instanțe naționale de prim nivel (sedii centrale cu filiale teritoriale temporare). Ministrul a afirmat că acțiunile planificate pentru anul curent au fost realizate integral în privința creării noilor judecătorii. Urmează construcția clădirilor noi sau reconstrucția celor existente, transferul personalului, configurarea versiunii noi a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și inițierea procesului de specializare a judecătorilor.
„Au fost identificate terenurile pentru construcția judecătoriilor Edineț, Hâncești și Cahul. Urmează un proces similar pentru sediile instanțelor din Orhei și Căușeni. Pentru Judecătoria Chișinău a fost acomodat un imobil (bul. Ștefan Cel Mare 162), unde a trecut sediul Centru al acesteia. După efectuarea îmbunătățirilor și acomodărilor vor fi transferate celelalte 4 filiale din municipiu. Pentru anul următor, în proiectul legii bugetului au fost solicitați banii necesari pentru cheltuielile de proiectare și expertiza energetică a clădirilor pentru judecătoria Chișinău”, a declarat ministrul Justiției.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, organ colegial având competențe în domeniul funcționării sistemului judecătoresc, au informat despre impedimentele apărute în procesul reorganizării și au formulat unele propuneri pentru depășirea lor. Acestea vizează aspecte logistice – imposibilitatea specializării, în prezent, a judecătorilor în instanțele din regiuni unde activează mai puțin de 12 magistrați, transmiterea rapidă a dosarelor și arhivelor între instanțe, deplasarea deținuților din penitenciarele amplasate departe de judecătorii, transferul judecătorilor și lipsa resurselor pentru asigurarea acestora cu locuințe sau plata diurnelor.
În acest context, ministrul Justiției a precizat că inconvenientele au fost anticipate și sunt promovate soluții, spre exemplu, prin intermediul conferințelor video, deținuții vor participa la ședințele de judecată fără necesitatea deplasării.
Amintim că, potrivit Legii privind reorganizarea instanțelor, unificarea sediilor judecătoriilor se va efectua treptat, până pe 31decembrie 2027, pe măsura creării condițiilor pentru aceasta, conform planului aprobat de Parlament la propunerea Guvernului.
Mihaela Rotari