Top 5 filme pe care poți să le vezi de Paşte
Pentru că ne aflăm în apropierea Sărbătorilor Pascale, se cuvine un top al celor mai bune filme despre viaţa lui Iisus Hristos, cele mai bune interpretări şi cele mai controversate producţii pe care le recomandăm spre vizionare.
„Evanghelia după Matei”
„Evanghelia după Matei/Il Vangelo secondo Matte” este unul dintre cele mai apreciate filme realizate despre Iisus Hristos. Regizat în 1965 de italianul Pier Paolo Pasolini – în mod paradoxal, regizorul s-a declarat ateu, filmul este considerat şi astăzi o capodoperă cinematografică.
Pasolini pune accentul pe misiunea lui Iisus de a lupta cu răul, înfăţişând figura Mântuitorului tulburător de tragic. Apostolii sunt înfăţişaţi ca nişte simpli pescari – cu trimitere directă la ţăranii săraci din sudul Italiei, iar romanii amintesc de fascişti. Predica de pe munte a rămas în istoria filmului ca o bijuterie de morală şi semiotică a limbajului filmic.
Pelicula alb-negru impresionează prin nuditatea decorurilor, fiind circumscrisă în mod special figurilor umane. Actorii Enrique Irazoqui şi Ninetto Davoli fac un joc impresionant de sobru.
„Iisus din Nazareth”
Realizat în 1977 de Franco Zeffirelli, „Iisus din Nazareth/Jesus ofNazareth” este cel mai celebru film biblic şi cea mai lungă poveste cristică spusă vreodată.
Filmul, impecabil realizat, prezintă drama biblică şi ampla evocare a vieţii şi suferinţelor lui Iisus Hristos, de la naştere până la răstignire.
Zeffirelli pune accentul pe partea umană a lui Hristos. De altfel, rolul principal interpretat îi aduce actorului Robert Powell titlul de cel mai bun interpret al lui Iisus.
Pe muzica lui Maurice Jarre, peliculă durează nu mai puţin de şase ore.
„Ben-Hur: O poveste despre Hristos”
Filmul lui William Wyler prezintă o istorie colaterală, o reprezentare „deviată” despre viaţă lui Hristos.
Produs în 1959, „Ben-Hur: A Tale of the Christ”, filmul se consuma între Iudeea şi Roma, iar momentele interferă cu destinele protagoniştilor,conducându-le spre un „happy-end”.
Este interesat de remarcat că faţa lui Iisus nu este înfăţişată, ci se vede doar reflexia ei în veneraţia celor din jur, un truc prin care regizorul caută să evite riscul de a-i atribui Mântuitorului o înfăţişare mai puţin autentică.
Superproducţia, extrem de scumpă pentru acele vremuri – 15 milioane de dolari -, a luat unsprezece premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor – Charlton Heston în rolul lui Ben Hur.
„Patimile lui Hristos”
Cel puţin controversat, filmul „Patimile lui Hristos/The Passion of theChrist” în regia lui Mel Gibson ( 2004) a fost interzis copiilor sub 14ani, fiind acuzat de violenţă excesivă.
Gibson reuşeşte să surprindă prin viziunea sa foarte sângeroasă privind viaţa lui Iisus, ilustrând cu intensitate suferinţa acestuia. Regizorul reuşeşte să scoată în evidenţa atât partea umană, cât şi cea divină a Mântuitorului.
Gibson, un catolic practicant, a fost acuzat de antisemitism din cauza viziunii sale.
„Iisus Hristos superstar”
Scrisă şi regizată de Norman Jewison, această versiune multietnica a poveştii lui Iisus se transformă într-un spectacol rock’roll datorită compozitorului Andrew Lloyd Webber şi a textierului Tim Rice.
„Jesus Christ Superstar/Iisus Hristos superstar” este o operă rock din 1973 realizată de Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice.
Albumul este o dramatizare muzicală a ultimei săptămâni din viaţa lui Isus Hristos, de la intrarea sa în Ierusalim şi până în momentul crucificării. Cu toate acestea, iniţial, producţia a fost cenzurata de către BBC.
Cei doi producători se inspiră din cele patru evanghelii şi din cartea lui Fulton J. Sheen, „The Life of Christ””, fiind analizată, cu precădere, relaţia dintre personajele principale, Iisus, Iuda şi Maria Magdalena