Toate țările din lume au semnat astăzi o Declarație de la Astana
Astăzi, țările din întreaga lume au semnat Declarația de la Astana, în cadrul Conferinței Globale privind asistența medicală primară, reafirmând angajamentul de a consolida asistența medicală primară în țările lor și acoperirea universală cu servicii medicale pentru toți.
Declarația de la Astana reafirmă Declarația istorică din Alma-Ata în 1978, unde, pentru prima dată, liderii mondiali au manifestat angajamentul față de asistența medicală primară.
Astfel, odată cu adoptarea Declarației, fiecare țară și-a asumat responsabilitatea de a întreprinde acțiuni urgente pentru dezvoltarea asistenței medicale primare și de a îmbunătăți sănătatea oamenilor. În acest sens, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vor ajuta guvernele și societatea civilă să acționeze în conformitate cu Declarația de la Astana, pentru a îmbunătăți asistența medicală primară.
Potrivit unui comunicat, Republica Moldova a făcut un pas important în îmbunătățirea asistenței medicale primare și asigurarea populației cu servicii medicale, prin aprobarea reformei asistenței medicale primare, care prevede implementarea noilor forme de activitate profesională a medicului de familie, și anume exercitarea independentă a profesiunii de medic de familie.
În urma implementării acestei reforme, pacienții vor beneficia de întreg volumul de servicii medicale, la locul de trai, în special în zonele rurale, iar medicii de familie vor avea condiții de muncă moderne, salarii majorate și independență în profesarea medicinii primare.
Conferința globală privind asistența medicală primară se desfășoară în perioada 25-26 octombrie la Astana, Kazahstan, împreună cu OMS, UNICEF și Guvernul Kazahstanului.
Mihaela Rotari