Tatiana Știrbu, medicul infecționist care readuce zâmbetul pe chipul micilor pacienți!

Tatiana Știrbu, medicul infecționist care readuce zâmbetul pe chipul micilor pacienți!

În perioada pandemiei, cel mai greu i-a fost să le spună unor copii bolnavi de COVID-19 că părinții lor nu mai sunt în viață. Astfel au trecut ultimele luni din viața medicului infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, Tatiana Știrbu. Doctorul spune însă că fiecare viață salvată reprezintă o mică victorie care îi dă forță să vină la muncă dimineața și să-i ajute pe micii pacienți să se întoarcă în familiile lor.

Tatiana Știrbu spune că pandemia i-a schimbat nu doar orarul, dar și structura zilei de muncă. În ultimele șase luni, doctorul a tratat de COVID-19 nu doar copii, dar și pe părinții, bunicii sau rudele lor. Coronavirusul a învățat-o să vindece familii.

„Dacă înainte de apariția virusului aveam parte de diversitate privind diagnosticul, acum este unul, dar avem parte de diversitate de pacienți. Dacă anti-COVID-19, eram un spital exclusiv pentru copii, noi nu ne ocupam de tratamentul adulților, acum vindecăm familii, nu le separăm”, declară medicul.

Tatiana Știrbu nu credea că acest virus va aduce atâta nenorocire într-un timp atât de scurt. În fiecare zi este nevoită să facă față mai multor provocări, însă cel mai dificil îi este să-i privească pe copii infectați cu SARS-CoV-2 de numai o lună.

„Ne confruntăm cu o patologie pe care nu o cunoșteam și zilnic trebuie să învățăm aspectele virusului. Au fost momente când noi, medicii, trebuia să fim cei care le spun acestor copii că mama lor, care se afla la tratament în alt spital, nu mai este în viață. Au fost momente când starea copilului a început să se agraveze și simțeam că inima începea să-mi bată atât de tare încât aveam impresia că va sări din piept. Atunci, încercam să gândesc clar și logic și mă uitam la acești copii ca la niște pacienți, nu ca la niște micuți. Da, a fost destul de complicat”, povestește doctorul.

Specialista este convinsă că virusul lasă urme adânci nu doar în sănătatea fizică, dar și cea mintală. „Încă va trebui să lucrăm cu acești copii pe parcurs, deoarece nu cred că va trece neobservată aceeași carantină, aceeași staționare în casă. Probabil că în viitor vom avea de-a face cu foarte multă depresie,  stări de tristețe, de neputință și cred că specialiștii care se ocupă de sufletul și mintea noastră, vor avea mult de muncă”, punctează medicul infecționist.

Pentru Tatiana Știrbu, să fii în prima linie de luptă cu virusul este o provocare, dar și o încercare. Cel mai mult îi plac zilele în care copii vindecați de COVID-19 se întorc acasă.

„Pentru noi este o victorie, mică, dar care ne face să venim la muncă a doua zi dimineața. Reprezintă acel stimul care ne face să luptăm în continuare cu boala. Vorbim foarte atent cu părinții, ne asigurăm că au înțeles corect, le explicăm care pot fi semnele de pericol și în ce cazuri trebuie să apeleze la medicul de familie sau medicul pediatru. Astfel, ne  asigurăm că am făcut tot ce am putut. Dacă au nevoie de ajutorul nostru post-externare, suntem mereu alături de ei”, afirmă doctorul.

Doina Secrieru

Share