Târgul Național al Covorului cu genericul „Covorul Dorului”, la a doua ediție

Târgul Național al Covorului cu genericul „Covorul Dorului”, la a doua ediție

Târgul Național al Covorului cu genericul „Covorul Dorului”, s-a desfășurat sâmbătă, 11 decembrie curent, la Centrul Internațional de Expoziții “Moldexpo”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii.

„Covorul Dorului” se află la cea de-a doua ediție și este organizat de către Ministerului Culturii  în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Societatea pe Acţiuni ”Efes-Vitanta”, Societatea pe Acţiuni ”Covoare Ungheni”. Ambasada Turciei în Republica Moldova a fost invitat de onoare.

La eveniment au participat oficiali, muzeografi, studenţi de la facultăţile de arte plastice, artişti, jurnalişti, pedagogi, specialişti de la secţiile cultură și cca 30 meșteri populari țesători care și-au etalat creațiile lor artistice în domeniul țesutului covoarelor. Țesătoarele venite din diverse localități ale țări au prezentat în jur de 150 de covoare din colecțiile personale.

În discursul său, Monica Babuc a menționat că evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii în vederea promovării covorului nostru autohton atât pe plan național cât și internațional, și completării de acțiuni pentru promovarea dosarului “Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor” pentru înaintare în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova. În semn de recunoștință, ministrul Culturii a înmânat diplome tuturor participanților care au contribuit la desfășurarea ediției a doua a Târgului Național al Covorului.

Ediția din acest an a cuprins mai multe compartimente:

Covorul Tradiţie – expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei;

Covorul Continuitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor realizate de meşteriţele Centrului „Artă rustică”, care folosesc modelele de scoarţe vechi din patrimoniul ţării pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului;

Covorul Nețesutcovoare de patrimoniu din zona Călărașului păstrate cu multă grijă în colecția muzeului privat “Casa părintească” din satul Palanca, r-nul Călărași. Farmecul expoziției este “covorul în bumbi”, revitalizat prin eforturile meșteriței Tatiana Popa și țesut în prezent doar în acest sat. În cadrul evenimentului va fi organizat și un atelier de țesere a covorului în bumbi cu copiii din satul Palanca;

Covorul Contemporaneitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor produse de către SA „Covoare Ungheni”   seria bazată pe cromaticul  şi stilistica covorului tradiţional;

Covorul Prieten – covoare de patrimoniu dar și din colecții private, realizate de comunitatea găgăuză, care reflectă specificul covorului tradiţional găgăuz;

Covorul Oaspete – expoziție de covoare în care o țară prietenă își demonstrează tradiţiile şi arta ţesutului naţional. La această ediție participă Ambasada Turciei în Republica Moldova, Turcia fiind țara cu tradiţii milenare în arta țesutului. Expoziția, care întrunește peste 20 de covoare, este cu vânzare și include piese originale aduse din Turcia cu acest prilej. Persoanele interesate vor fi antrenate într-un master-class de țesere a covorului turcesc.

Covorul Sentimental – expoziție de covoare aduse și prezentate publicului de cei care au păstrate acasă covoare legate de o istorie frumoasa de familie, sunt moştenite de la strămoşi, au înfruntat intemperii: deportări, foame, război, sau altele.

Gala Portului Popular de Iarnă este în acest an la cea de-a treia ediție și va fi parte componentă a Târgului Naţional al Covorului. Publicul va cunoaște piesele de port confecționate din diferite țesături din pânză și din lână, Gala evidențiind particularitățile şi frumusețea portului nostru popular de iarnă.

Oaspeții sosiți la eveniment au avut ocazia să admire formațiile folclorice „Plăieșii”, „Romanița”, surorile Osoianu, artiștii Teatrului Epic „Ion Creangă” și colective folclorice din Găgăuzia. De asemenea, publicul a participat la diverse ateliere de creaţie, a gustat din bucatele tradiționale, și a participat la asamblarea unui puzzle-covor de dimensiuni mari.

Spre finalul sărbătorii, participanții la tombola organizată în cadrul evenimentului au devenit câștigătorii unor premii valoroase oferite de către:

– Ministerul Culturii – opere complete “Mihai Eminescu”,

– Compania „Turkish Airlines” – bilet tur-retur cu dată deschisă pentru o persoană, Chișinău-Istanbul – Chișinău,

– SA „Covoare Ungheni” – covor,

– ATO Găgăuzia – 10 seturi de vin de colecție,

– Compania „Primex-com” – calendare, seturi de birotică,

– Muzeul „Casa Părintească Tatiana Popa” – covor în bumbi 50 x 50 cu efect curativ,

– Centrul de meșteșuguri populare „Artă Rustică” – 1 premii,

– Compania „Estradi” – o husă pentru laptop.

Menționăm că, banii colectați de la tombolă vor fi transferați în fondul de renovare a Școlii de Artă din satul Cuhnești, r-nul Glodeni.

covor1 covor2 covor3 covor4 covor5 covor

Doina Secrieru

Share