Sute de accidente rutiere în mai puțin de două luni

Sute de accidente rutiere în mai puțin de două luni

De la începutul acestui an în țară s-au produs 261 accidente rutiere soldate cu 25 persoane decedate şi 330 traumatizate. Dintre acestea, 101 accidente au fost calificate ca accidente grave, în care 25 persoane au decedat, iar  94 au fost traumatizate.

Din numărul total de accidente, cea mai mare parte o constituie tamponarea pietonilor – 116 accidente, ca rezultat  14 pietoni au decedat, iar alții 107 s-au ales cu diferite traumatisme.

În circa 92 accidente pietonii au suferit din vina conducătorilor de vehicule, inclusiv în 55 cazuri pietonii se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, pasaje pietonale,etc.).

Concomitent, din vina pietonilor care au încălcat regulile de traversare a părţii carosabile au fost înregistrate 24 accidente rutiere, soldate cu decesul a 4 şi traumatizarea altor 20 de persoane.

Copii au fost implicaţi în 32 accidente rutiere, în rezultatul cărora au fost traumatizaţi 32 de copii.

Analiza încălcărilor regulilor de circulaţie comise de pietoni, ne demonstrază faptul, că traversarea străzii fără a se asigura în prealabil, traversarea străzii în locuri interzise, deplasarea neregulamentară pe carosabil, ieşirea pe neaşteptate de după vehicule și obstacole sunt cele mai importante cauze care generează producerea evenimentelor tragice pe drumurile publice cu pierderi de vieți omenești.

Pentru diminuarea tragediilor produse pe drumurile publice soldate cu victime omenești, Poliția vine cu unele recomandări pentru participanții la traficul rutier, în special pietonii:

– să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor;

– să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport public în stații;

– să respecte culorile semaforului electric;

– să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora numai pe potecile laterale ale drumului public;

– să circule numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;

– să coboare din maşină doar pe partea trotuarului;

– să nu stea pe bordurele trotuarelor, deoarece s-ar putea dezechilibra și cădea în fața mașinilor;

– să nu permită copiilor să se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice.

Share