Subiectul asistenței UE pentru redresarea efectelor COVID-19 asupra Republicii Moldova – discutat

Subiectul asistenței UE pentru redresarea efectelor COVID-19 asupra Republicii Moldova – discutat

Subiectul asistenței UE pentru redresarea efectelor COVID-19 asupra Republicii Moldova a fost discutat în cadrul EU Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Tatiana Molcean, a menționat că asistența UE în perioada de criză s-a multipicat.

„Din primele zile am făcut apel la UE și statele membre pentru a ne oferi sprijin în lupta cu COVID-19. Au fost multe demersuri, s-a discutat cu comisarii, prin adresări și mesaje, discuții telefonice. Am activat mecanismul de protecție civilă a UE. Asistența UE pentru noi era și așa destul de multă, în perioada de criză s-a multiplicat. Discuțiile continuă pe marginea programelor pe termen lung, să vedem cu mediul de afaceri, autoritățile, în ce domenii vor fi redirecționați banii”, a spus Tatiana Molcean.

Ambasadorul UE, Peter Michalko a spus că toți au fost nepregătiți pentru această criză.

„UE a început să se gândească la partenerii săi și cum a fost posibil a oferit asistența. Această asistență de 87 mln. euro, precum și prima tranșă, vin fără condiții, ele sunt de măsură politică. A doua tranșă va fi legată de reforme pe care R. Moldova va trebuie să le implementeze”, a spus Ambasadorul UE.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor,

Tatiana Ivanicichina a spus că suportul oferit de UE în perioada de criză vine pentru cetățeni.

„Este un suport din partea partenerilor externi reflectat în bugetul de stat și există suportul oferit nemijlocit cetățenilor. Discutăm cu partenerii de dezvoltare asistența nereflectată în buget: pentru sistemul medical, social și economic. În bugetul de stat avem asistență macrofinanciară încheiată câțiva ani în urmă. Suntem în proces de negociere a acestei asistențe în condițiile de urgență”, a spus Tatiana Ivanicichina.

Secretarul adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi a spus că s-a creat o platformă în cadrul Cancelariei de stat pentru a gestiona fondurile. „CSE a decis crearea acestui Centru pentru a prioritiza solicitările venite la autorități și a evita dublarea acestora înainte de a fi remise către partenerii externi. Centrul va funcționa doar în perioada crizei. Până acum s-a convocat de câteva ori”, a spus Adrian Ermurachi.

Cristina Parfeni

Share