Studiu: Nu este necesară majorarea numărului de judecători, dar creșterea eficienței acestora
Numărul funcțiilor de judecător raportat la numărul dosarelor primite de către magistrați arată că în Republica Moldova nu este necesară creșterea numărului de judecători, dar este necesară sporirea eficienței acestora.
Constatarea se regăsește în studiul „Justiția din Republica Moldova în cifre – 2021”, care a fost prezentat astăzi, la Ministerul Justiției. Studiul conține o analiză comparativă a datelor din sectorul justiției din Republica Moldova și din statele membre ale Consiliului Europei (CoE).
Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a salutat elaborarea documentului analitic și a menționat contribuția acestuia pentru îmbunătățirea situației din sistemul de justiție. „Evoluția în timp a datelor statistice ce țin de sectorul justiției este un aspect foarte utile în procesul de îmbunătățire a legislației și de revizuire a mecanismelor privire la funcționarea justiției. Datele statistice, prezentate comparativ cu cele din alte țări, ne permit să identificăm care sunt cauzele cu privire la funcționarea mai puțin eficientă în anumite domenii sau care sunt problemele din practică la care trebuie să găsim soluții, pentru a îmbunătăți situația din sistemul de justiție. De aceea, aceste statistici sunt importante, mai ales în contextul amplei reforme în sectorul justiției pe care Ministerul Justiției a inițiat-o”, a spus secretara de stat.
Potrivit studiului, în medie, în anul 2020, o cauză în Republica Moldova se examina, în toate cele trei niveluri de instanțe, mai rapid decât în statele membre ale CoE. De asemenea, documentul conține informații privind numărul de cauze primite de judecători. Având în vedere numărul suficient de judecători, numărul sporit de personal care asistă judecătorii și numărul de dosare primite, care depășește cu 16% media din statele CoE, plângerile judecătorilor cu privire la volumul excesiv de muncă poate fi explicat prin ineficiența administrării sistemului judecătoresc, pregătirea defectuoasă a personalului care asistă magistrații sau birocratizarea excesivă a procedurilor judiciare. Astfel, se atestă necesitatea optimizării volumului de lucru al instanțelor judecătorești.
Studiul mai arată că numărul procurorilor din Republica Moldova raportat la numărul populației este dublu decât media țărilor CoE. Mai exact, numărul funcțiilor de procuror este cu 43% mai mare decât al judecătorilor, în timp ce în statele cu o democrației avansată proporția este inversată.
Studiul a fost elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în baza Raportului Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției a Consiliului Europei (CEPEJ) din anul 2022 și a datelor oficiale din Republica Moldova pentru anul 2022. La prezentarea acestuia au participat procurori, judecători, avocați, reprezentanți ai Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, utorităților publice, mediului academic, societății civile, dar și partenerii de dezvoltare.