Studiu: În RM sunt necesari specialişti în aplicarea procedurilor prietenoase, în investigarea infracțiunilor cu implicarea minorilor

Studiu: În RM sunt necesari specialişti în aplicarea procedurilor prietenoase, în investigarea infracțiunilor cu implicarea minorilor

Sistemul de justiție penală, per ansamblu, este perceput de către specialiștii intervievați ca fiind pregătit pentru audierea copilului sub 14 ani victimă/martor al infracțiunii în condiții speciale. Atitudinea specialiștilor față de audierea copiilor în condiții speciale este una pozitivă, majoritatea respondenților declarând că este necesar un accent sporit asupra instruirii specialiștilor intervievatori. Totodată, de către aceștia amenajarea camerelor de audiere este considerată drept una din realizările importante în reforma justiției. Acestea sunt unele  dintre constatările evenimentului de lansare a studiului Atitudinile, cunoștinţele și practicile specialiștilor cu referire la aplicarea procedurilor prietenoase în investigarea cazurilor cu implicarea copiilor sub 14 ani, victime/martori ai infracţiunilor”, desfăşurat joi, 11 februarie 2016. 

Potrivit unui comunicat de presă, studiul a fost realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS  pentru Centrul Naţional pentru Prevenirea Abuzului față de Copii (CNPAC) şi este orientat către specialiștii antrenați în asistarea copiilor sub 14 ani victime/ martori ai infracțiunilor, și anume: persoane implicate în calitate de intervievatori, avocați, ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători de instrucție şi oferă un set de concluzii şi recomandări pentru asigurarea unui sistem de justiție prietenoasă copilului.

 La atelierul de prezentare a raportului de studiu au participat peste 50 de persoane, reprezentanţi ai Ministerului de Justiţie, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale, Inspectoratului General de Poliţie, judecători din întreaga ţară,  avocaţi,  reprezentanţi ai ONGurilor de profil şi alţii.

În rezultatul prezentării studiului, participanţii au pus în discuţii subiecte ce ţin de pregătirea şi instruirea specialiştilor pentru audierea copiilor sub 14 ani, victime/martori ai infracţiunilor, standardele de dotare a camerelor de audiere dar şi aspecte ce ţin de cadrul legal.

Menţionăm că studiul vine să elucideze pregătirea specialiștilor antrenați în asistarea copiilor sub 14 ani victime/martori ai infracțiunilor în procesul realizării audierii în condiţiile art. 1101 CPP, inclusiv, prin a se pune accent pe instituția intervievatorului, precum şi să oferă concluzii şi recomandări de îmbunătățire a practicii existente.

 

Doina Secrieru

Share