Studiu: Deși APL este obligată să emită informații pentru cetățeni despre activitatea sa, informațiile prezente pe panourile informative nu sunt clare

Studiu: Deși APL este obligată să emită informații pentru cetățeni despre activitatea sa, informațiile prezente pe panourile informative nu sunt clare

Interesul redus al cetățenilor pentru implicarea în viața publică și administrativă a comunităților locale denotă că populația nu cunoaște despre importanța participării în activitățile și deciziile administrației publice locale. Concluzia este făcută de Centrul Național Contact, care a prezentat studiul privind transparența APL din RM, transmite Oficial.

În cadrul studiului au fost utilizate 3 metode de cercetare sociologice: chestionar pentru cetățeni, chestionar pentru reprezentanții APL, discuție cu reprezentanții societății civile.

În cadrul studiului au fost interogați cetățeni din 10 comunități din țară.

Astfel, potrivit autorilor, doar 43,2% consideră că relația dintre cetățeni și primărie este bună și foarte bună. Nivelul de informare a populației privind inițiativele primăriei și nivelul de încredere în deciziile APL este modest. Doar ¼ din totalul respondenților consideră că – consiliul local face un raport al activității.

Lucrurile sunt modeste și la capitolul posibilității de a consulta diverse documente de bază. Se constată că raportul anual de transparență au avut posibilitatea de a-l consulta 12% din respondenți. Doar 1/5 din ei au avut posibilitatea să analizeze rapoartele primăriei și mai puțin planul strategic și bugetul.

Mai puțin de jumătate din respondenți au spus că au încercat să obțină informații direct de la funcționarii publici din APL (42,5%).

Respondenții spun că, cel mai des află despre ședințele publice sunt informate prin afișarea anunțurilor pe site, mai puțin în presa locală.

Doar 37% din respondenți au menționat că pot influența luarea deciziilor, aproape jumătate au spus că nu au nici un rol.

Cel mai des cetățenii participă doar la unele adunări comunitare. Mai mult de 80% din totalul respondenților au spus că niciodată nu consultă bugetul localității.

În procesul de luare a deciziilor, cel mai des cetățenii au invocat că nu au timp pentru a se implica în proces, nu sunt instruiți sau nu-i interesează pe nimeni părerile lor.

Autorii observă un număr redus a proporției autorităților care declară că cetățenii sunt informați despre ceea ce se întâmplă în Primărie.

În concluzie, deși APL este obligată să emită informații pentru cetățeni despre activitatea sa, informațiile prezente pe panourile informative nu sunt clare și suficiente, astfel se cere consolidarea competențelor APL în prezentarea acestora.

Rezultatele studiului denotă necesitatea accentuării transparenței procedurale a autorităților publice locale și o mai bună informare a cetățenilor îndeosebi prin intermediul dezbaterilor publice.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Sporirea transparenței administrației publice locale în Republica Moldova prin implementarea politicilor participative”.

Cristina Parfeni

Share