Structurile de aplicare a legii în domeniul combaterii traficului de ființe umane își consolidează forțele

Structurile de aplicare a legii în domeniul combaterii traficului de ființe umane își consolidează forțele

Astăzi, 30 iunie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au participat la cea de-a 2 ședință de coordonare a proiectului „Contribuția la un răspuns consolidat al organelor de drept și de elaborare a politicilor la traficul de persoane în Republica Moldova”.

Scopul proiectului vizează consolidarea structurilor de aplicare a legii, care lucrează în domeniul combaterii traficului şi sporirea eforturilor acestora în investigarea și urmărirea penală eficientă a cauzelor de trafic, precum și în elaborarea și coordonarea politicilor din domeniu.

Astfel, în cadrul ședinței, au fost prezentate activitățile importante, care au fost realizate pe parcursul ultimului an de implementare și anume, Metodologia de analiză a cazurilor de trafic de ființe umane în rapoartele Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), precum și proiectul Ghidului de investigații a infracțiunii de trafic de ființe umane și cauze conexe.

Suplimentar, expertul internațional angajat în calitate de consilier intern în cadrul CCTP a efectuat o analiză și a prezentat primele recomandări pentru consolidarea capacității de investigare și îmbunătățire a răspunsului anti-trafic al CCTP.

Prioritatea Ministerului Afacerilor Interne este de a indentifica noi mecanisme de dezvoltare și sporire a rezilienței de securitate, în contextul războiului din Ucraina. Subiectul prevenirii traficului de ființe umane este unul relevant, în situația actuală, iar produsele obținute în urma acestui proiect vor ajuta și întări considerabil procesul de prevenire, depistare și investigare a cazurilor de trafic.

Precizăm, proiectul a fost lansat la data de 14 decembrie 2020 și este implementat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în parteneriat cu Guvernul RM, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul Internațional de combatere a drogurilor și aplicare a legii (INL). Ministerul Afacerilor Interne este unul dintre partenerii și beneficiarii centrali a proiectului.

Share