Strategia pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2016-2020 – discutată pe larg

Strategia pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2016-2020 – discutată pe larg

Prima ședință din anul curent a Comisiei guvernamentale pentru egalitate între femei și bărbați  a avut loc la 26 mai curent. Scopul comisiei este promovarea egalității de gen între femei și bărbați și combaterea violenței în familie.

Ședința a fost prezidată de Viceprim-ministrul și președintele comisiei, Gheorghe Brega, care în debutul discuțiilor a declarat: „ Egalitatea dintre femei și bărbați este un drept imperativ al omului, iar participarea egală atât a femeilor cât și a bărbaților în toate sferele vieții constituie un element crucial al democrației”.

În cadrul ședinței, șefa Direcției politici a egalității de gen între femei și bărbați, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și secretar al Comisiei, Lilia Pascal a prezentat rezultatele activității Comisiei pentru anii 2014-2015.

Astfel, pe parcursul acestei perioade, MMPSF în parteneriat cu Biroul Național de Statistică a organizat un curs de instruire ”Utilizarea statisticelor de gen”, în cadrul căruia au fost instruiți circa 50 de participanți din trei grupuri țintă: ONG-uri care promovează drepturile femeilor, unitățile gender din cadrul autorităților publice centrale și secretariatul Parlamentului.

La fel, Ministerul a elaborat și propus spre avizare proiectul legii privind prestațiile sociale pentru copii, în scopul asigurării unui suport financiar din partea statului la nașterea copilului, mărimea căruia va fi stabilită în cuantum egal cu valoarea monetară a coșului de consum, suport pentru îngrijirea copiilor gemeni și prestații sociale pentru copii adoptați sau rămași temporar fără ocrotire părintească.

Totodată, a fost adoptat în a doua lectură de Parlament proiectul de lege care presupune includerea concediului paternal cu o durată de 14 zile și obligarea publicațiilor periodice și agențiilor de presă să utilizeze un limbaj non-sexist.

MMPSF și partenerii de dezvoltare (UN Women și UNFPA) au inițiat elaborarea Strategiei pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2016-2020.

„Noua Strategie reprezintă un instrument efectiv de a asigura coordonarea și mobilizarea eforturilor actorilor guvenamentali, societății civile și a partenerilor de dezvoltare de a aborda perspective de gen în toate politicile și domeniile și de a demonstra angajamentul asumat de promovare și asigurare a agendei egalității de gen„, a menționat, viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Viorica Dumbrăveanu.

Scopul Strategiei constă în abilitarea femeilor și realizarea de facto a egalității între femei și bărbați în Republica Moldova. Obiectivele principale ale strategiei sunt asigurarea abordării complexe a egalității între femei și bărbați prin participarea femeilor la luarea deciziilor, fortificarea mecanismului instituțional de asigurare a egalității de gen, combaterea stereotipurilor în societate și promovarea comunicării non-violente și asigurarea egalității de gen în sectorul de securitate și apărare. La etapa actuală, proiectul strategiei se află în proces de consultare publică.

La finalul ședinței, participanții au aprobat planul de activitate al Comisiei pentru anul 2016. Astfel, pe parcursul acestui an urmează să fie organizate încă 2 ședințe în cadrul cărora vor fi discutate subiecte ce țin de eliminarea discrepanței salariale în bază de gen, perfecționarea mecanismului instituțional în domeniul egalității de gen, prezentarea proiectului strategiei naționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie etc.

Comisia guvernamentală pentru egalitate între femei şi bărbaţi a fost instituită în anul 2006 prin aprobarea Hotărîrii de Guvern Nr. 895. Aceasta este alcătuită din reprezentanţi ai ministerelor, ai autorităţilor administrative centrale (cu nivel de viceministru/vicedirector), ai Sindicatelor și Patronatelor, ai organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniu și din mediul academic şi mass-media.

Doina Secrieru

Share