Statistică: Numărul cazurilor de înec atestă o tendinţă de descreştere

Statistică: Numărul cazurilor de înec atestă o tendinţă de descreştere

Pe parcursul perioadei estivale, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI  desfăşoară campania de prevenire a înecurilor în bazinele acvatice din ţară. Datorită activităţilor realizate de SPCSE al Ministerului Afacerilor Interne s-a reuşit considerabil micşorarea numărului persoanele înecate. Conform datelor statistice, de la începutul anului în lacurile şi iazurile din Republica Moldova  s-au înecat  29 de persoane. Acest indicator reprezintă cea mai mică valoare din ultimii 4 ani. În anul 2012 au fost înregistrate 107  cazuri, în 2013 – 79 cazuri, iar în 2014 au decedat 31 de oameni în iazurile şi lacurile din ţară. Dinamica anuală a cazurilor de înec atestă o tendinţă de descreştere.

În vederea prevenirii înecurilor,  salvatorii au lansat campanii de informare pe tot teritoriul ţării, reuşind să implice mai multe categorii de persoane. Pentru a preîntâmpina situaţiile de risc în rândul minorilor a fost demarată activitatea „Salvăm  prin  prevenire”  în toate  instituţiile de învăţământ din ţară. Scopul acestei activităţi este de a preveni riscurile în rîndul copiilor, în special, cele ce ţin de regulile de comportament pe apă.

Campania de prevenire a înecurilor se realizează pe parcursul perioadei estivale, iar salvatorii merg în fiecare localitate pentru a preveni oamenii despre riscuri.  Recomandăm   tuturor  să ţină cont de regulile de comportament pe apă şi să-şi monitorizeze copiii la scăldat.

Realizând o comparaţie în unităţile administrative teritoriale ale republicii, se poate constata faptul că numărul mai mare de înecuri este înregistrat în raioanele Anenii Noi, Criuleni, Hînceşti, Ialoveni, Ştefan Vodă şi Chişinău. Înecurile au loc preponderent  din cauza nerespectării  regulilor de comportare pe apă în timpul scăldatului. Circumstanţele care duc la înecuri sunt: consumul băuturilor alcoolice, scăldatul în zone interzise neamenajate sau pe timp de noapte. În cazul copiilor este neglijenţa părinţilor. Cele mai frecvente cazuri de înec au loc în  zile de odihnă şi în perioada cu temperaturi caniculare. Majoritatea bazinelor acvatice din ţară nu sunt destinate agrementului. Din cele 4200 de lacuri şi rîuri, doar 19 au staţii de salvare.

 

Mihaela Rotari

 

Share