Sportivii de performanță din Republica Moldova vor avea burse mai mari

Sportivii de performanță din Republica Moldova vor avea burse mai mari

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de ieri, 21 iulie curent, proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la modificarea punctului 8 din Hotărârea Guvernului nr. 639 din 28 iulie 2014”, anunță Serviciul informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Tineretului și Sportului.

Documentul stabilește majorarea cuantumului bursei lunare în mediu cu 35%  pentru sportivii de performanţă. Proiectul vine ca răspuns la numerosele solicitări parvenite din partea federaţiilor sportive naţionale şi sportivilor de performanţă în contextul procesului de pregătire pentru participare la competiţiile internaţionale de anvergură.

Prin urmare, pentru medalia olimpică de aur la Jocurile Olimpice şi Paralimpice bursa va constitui 25 000 lei lunar; pentru medalia de argint la Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau medalia de aur la Campionatul Mondial (seniori) – 20 000 lei;  pentru medalia de bronz la Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau medalia de argint la Campionatul Mondial (seniori), sau medalia de aur la Campionatul European (seniori) – 15 000 lei;  pentru medalia de bronz la Campionatul Mondial (seniori) sau medalia de argint la Campionatul European (seniori), sau medalia de aur la Universiada Mondială – 12 000 lei.

În continuare, pentru locurile 4-8 la Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau medalia de bronz la Campionatul European (seniori), sau medalia de argint la Universiada Mondială, sau locurile 4-5 la Campionatul Mondial (seniori) statul va oferi burse lunare de 10 000 lei; pentru locurile 9-12 la Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau locurile 6-8 la Campionatul Mondial (seniori), sau medalia de bronz la Universiada Mondială, sau medalia de aur la Campionatul Mondial (tineret), sau medalia de aur la Campionatul Mondial (studenţi) – 8000 lei.

Totodată, 7000 lei se va oferi pentru locurile 13-16 la Jocurile Olimpice sau locurile  4-6 la Campionatul European (seniori), sau locurile 4-6 la Universiada Mondială, sau locurile 2-3 la Campionatul Mondial (studenţi), sau medalia de argint la Campionatul Mondial (tineret), sau medalia de aur la Campionatul European (tineret); 6000 lei, pentru locurile 9-12 la Campionatul Mondial (seniori) sau locurile 7-8 la Campionatul European (seniori), sau medalia de bronz la Campionatul Mondial (tineret), sau medalia de argint la Campionatul European (tineret).

5000 lei, va fi bursa pentru locurile 13-16 la Campionatul Mondial (seniori) sau locurile 9-12 la Campionatul European (seniori), sau locurile 4-7 la Campionatul Mondial (tineret), sau medalia de bronz la Campionatul European (tineret), sau medalia de aur la Campionatul Mondial (juniori); 3500 lei, pentru locurile 8-10 la Campionatul Mondial (tineret) sau locurile 4-6 la Campionatul  European (tineret), sau locurile 2-3 la Campionatul Mondial (juniori), sau medalia de aur la Campionatul Europei (juniori) și 3000 lei, pentru participanții la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice sau locurile 2-3 la Campionatul Europei (juniori).

Astfel, acest proiect va constitui un factor detereminant pentru sportivii de performanţă de a promova imaginea Republicii Moldova peste hotarele ei şi un obstacol în naturalizarea celor mai buni performeri de către alte ţări.

Doina Secrieru

Share