Sociolog, despre fricile moldovenilor: Avem cel puțin patru frici care persistă…

Sociolog, despre fricile moldovenilor: Avem cel puțin patru frici care persistă…

Sociologul Vasile Cantarji de la CBS-Research a vorbit în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă despre fricile cetățenilor din Republica Moldova, transmite OFICIAL.

Potrivit sociologului, e vorba de câteva frici:

„De două decenii de când deja se măsoară acest lucru, avem cel puțin patru frici care persistă întruna: sărăcie, prețuri, viitorul copiilor și a patra ar fi șomajul. De-a lungul timpului a apărut și cea de-a cincea frică, e vorba despre corupția care a ajuns în Top cinci frici cam cu cinci ani în urmă”, a precizat acesta.

Ce ține de sărăcie, Vasile Cantarji spune că 50,5 la sută sau fiecare al doilea respondent în cadrul Barometrului de Opinie Publică se îngrijorează de ea.

„Omul, când menționează că se teme de sărăcie, el, probabil, conștient sau mai puțin conștient, încadrează aici mai multe frici – frică de o anumită instabilitate, neîncrederea în viitor, lipsa de stabilitate pe care o vede în jur, toate acestea ar fi cumva un piedestal care generează această neliniște a lui”, a menționat expertul.

La capitolul fricii față de prețuri, sociologul afirmă că acum un an, în februarie 2021, de prețuri se îngrijorau 47,5 la sută din cei intervievați, totodată, din 2004, anul de când se adresează această întrebare, prețurile mereu aveau un nivel atât de sporit, aceasta deoarece trebuie să înțelegem că suntem o populație totuși săracă. Populația săracă este foarte vulnerabilă la fluctuațiile de pe piață, ori piața este liberă și prețurile sunt dictate de situația obiectivă sau poate uneori și subiectivă de pe piață, adică comerțul dictează prețurile, iar fluctuațiile de prețuri sau mai ales creșterea de prețuri este resimțită întotdeauna tocmai de cei nu prea bogați, nu prea înstăriți, de aceea orice săritură de prețuri pentru populația noastră generează probleme pentru structura cheltuielilor…”, a precizat el.

Totodată, sociologul constată că, 47 la sută dintre moldovenii intervievați sunt îngrijorați de viitorul copiilor.

Doina Buruiană

Share