Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– trei persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– patru documete falsificate, depistate la controlul de frontieră;
– trei cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
– un conducător auto a încălcat regulile de exploatare a vehiculelor.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 60 935 traversări,dintre care un număr mai mare de treceri – 31 110 a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 31 825 a fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 14 117 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 8 678 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 7 991 traversări persoane,
PTF Otaci – 7 244 traversări persoane,
PTF Sculeni – 5 966 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 3 865 traversări persoane,
PTF Cahul – 2 913 traversări persoane,
PTF Criva –  2 836 traversări persoane
PTF Costești – 2 330 traversări persoane,
PTF Palanca – 2 172 traversări persoane.

Precizăm că și în perioadă după sărbătorilor pascale, Poliția de Frontieră va aplica toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat, asigurând un nivel înalt al deontologiei profesionale și responsabilizând călătorii față de regulile existente la frontieră.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier:
– suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
– formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
– redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
– deschiderea a nouă puncte de trece de tip local, la frontiera cu Ucraina;
– sincronizarea acțiunilor cu Serviciul Vamal al RM, cât și intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat, inclusiv pachetul de documente necesar pentru mijlocul de tansport.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport.
– informații actualizate vizavi de situația la frontieră, dar și despre condițiile de taversare a frontierei, se vor oferi la numărul 022 259 717 – Linia Verde a Poliției de Frontieră.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Mihaela Rotari

Share