Situația la frontieră! Iată care puncte de trecere rămân nefuncționale

Situația la frontieră! Iată care puncte de trecere rămân nefuncționale

În perioada 26 februarie – 4 martie 2018, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 237 009 traversări, dintre care un număr mai mare – 119 043 treceri pe sensul de ieșire din R. Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 60 248 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule înmatriculate în străinătate – 31 517 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 40 214 traversări persoane,
PTF Sculeni – 33 339 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 37 898 traversări persoane,
PTF Otaci – 29 537 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 17 742 traversări persoane,
PTF Criva – 12 673 traversări persoane,
PTF Cahul – 10 500 traversări persoane.

Rămân nefuncționale punctele de trecere de tip debarcader Soroca-Țekinovka și Cosăuți-Iampoli. Motivul este formarea podurilor de gheață peste râul Nistru. Recomandăm călătorilor să aleagă pentru tranversarea frontierei alte puncte de trecere din proximitate, cum ar fi: PTF Otaci-Moghileov-Podolsk.

Pe parcursul săptămânii trecute, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 51 de evenimente, cu documentarea a 56 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– 34 de persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– trei documente falsificate au fost depistate la controlul de frontieră;
– nouă cetăţeni străini au depășit termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
– patru încălcări a regulilor de transportare a călătorilor și mărfurilor;
– șase tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 92 de consemne, dintre care cinci pe Interpol, iar 87 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 41 de cetăţeni străini, dar și 64 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Un cetățean moldovean a fost deportat din Uniunea Europeană.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 64 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 36 100 lei și încasarea amenzilor de 16 700 lei.

Polițiștii de frontieră au avut 18 întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Mihaela Rotari

Share