Situația epidemiologică prin boli diareice acute, în municipiul Chișinău

Situația epidemiologică prin boli diareice acute, în municipiul Chișinău

În anul curent, pe parcursul a patru luni, în municipiu Chişinău, se observă o diminuare a morbidității prin bolile diareice acute cu 35%, în comparație cu perioada similară a anului 2017, potrivit Centrului de Sănătate Publică.

Au fost înregistrate 1385 cazuri de BDA, ce constituie 153,8 cazuri la 100 mii locuitori, comparativ cu 1907 cazuri, sau 235,6 la 100 mii locuitori, înregistrate în anul precedent.

La populaţia urbană au fost înregistrate 92,3% din numărul total de cazuri ce este asociat cu adresabilitatea mai sporită a populației după asistență medicală. Totodată morbiditatea populaţiei din mediul rural (153,9%000) și urban (177,9 %000) nu este cu diferența esențială. Morbididatea prin BDA predomină la copiii cu vârsta de până la 17 ani (80,6%).

Din grupul de risc major de infectare fac parte copiii cu vârsta până la 2 ani, la care morbiditatea prin BDA constituie 56,4% din numărul de cazuri raportate la copii.
În perioada de referinţă, au fost înregistrate 66 focare multiple de BDA (cu 2-4 cazuri), în perioada similară a anului precedent – 78 focare, ce indică la menţinerea potenţialului înalt de apariţie a izbucnirilor.
De la începutul anului curent, în municipiu Chişinău, a fost înregistrată o izbucnire epidemică de toxiinfecție alimentară, provocată de S.aureus, cu implicarea a 7 persoane, inclusiv 3 copii. Izbucnirea a fost produsă în condiții casnice și asociată cu întrebuințarea bucatelor preparate și păstrate cu încălcarea cerințelor sanitare.
Atenționăm, că în perioada estivală, actualitatea BDA este sporită. Sezonul cald este cel mai favorabil anotimp pentru dezvoltarea și înmulțirea microorganismelor patogene, care provoacă infecţiile intestinale acute. Mai mult de 70% de cauzri de îmbolnăviri sunt asociate cu factorul alimentar de transmitere.

Mihaela Rotari

Share