Situația actuală din sistemul achizițiilor publice – expusă de Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Situația actuală din sistemul achizițiilor publice – expusă de Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul” (IDIS „Viitorul”) s-au întrunit recent într-o ședință în format de teleconferință. Participanții au pus în discuție situația actuală și problemele din sistemul achizițiilor publice, informează OFICIAL.

Carolina Ungureanu, vicedirector cooperare internațională IDIS „Viitorul”, a menționat despre necesitatea consolidării autorităților publice și societății civile privind ameliorarea situației problematice în domeniul achizițiilor publice, mulțumind CCRM pentru deschidere și implicare activă.

Andrei Munteanu, membru al CCRM, a accentuat importanța abordării subiectului achizițiilor publice, care constituie circa 20% din bugetul de stat, domeniul prezentând un risc sporit de fraudă și corupție. Munteanu a informat despre auditurile în domeniul conformității achizițiilor publice, care au fost inițiate de către CCRM în anul curent, reieșind din analiza riscurilor și importanța domeniului. Pentru a avea o abordare mai amplă, pentru un șir de misiuni de audit a fost extinsă perioada de auditare – anul 2019-2020, raportarea constatărilor fiind planificată pentru anul viitor, a remarcat membrul CCRM.

La solicitarea experților, Andrei Munteanu a abordat aspectul insuficienței resurselor umane pentru a planifica mai multe misiuni de audit pe acest segment, menționând despre inițiativele legislative de afirmare a independenței reale a instituției supreme de audit, aprobarea cărora va permite, inclusiv, intervențiile în statele de personal ale CCRM pentru a acoperi un areal cât mai larg de domenii ți entități auditate. De asemenea, în același context, Munteanu a informat despre ajustările cadrului legal solicitate prin inițiativele legislative și impactul acestora asupra impulsionării activității și sporirii impactului muncii instituției supreme de audit din țară.

La aspectul implementării recomandărilor anterioare din rapoartele de audit care au vizat domeniul achizițiile publice, Sergiu Știrbu, șef Direcție generală de audit din cadrul CCRM a comunicat despre necesitatea ajustării Legii 131 în aspectul reglementării mai clare a procedurilor legate de achizițiile de valoare mică, care, conform cadrului legal nu sunt supuse procedurii de licitație publică. Conform constatărilor CCRM, circa 90% din achizițiile efectuate de autoritățile publice locale (APL) sunt efectuate prin achiziții de valoare mică, prin achiziție directă, domeniul fiind predispus unor riscuri iminente.

Experții au manifestat interesul față de pârghiile pe care le aplică CCRM pentru a trage la răspundere pe factorii de decizie care comit ilegalități în procesul de achiziții publice. Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare, a remarcat despre necesitatea de a schimba percepția societății privind rolul și mandatul Curții de Conturi, care, în calitate de instituție supremă de audit, nu are funcții punitive. CCRM este un instrument al controlului parlamentar și prezintă imaginea veridică în domeniu, venind cu recomandări, iar Parlamentul este cel care trebuie să supravegheze buna gestiune a banilor publici de către entitățile statului, a concluzionat dna Balan.

În final, Andrei Munteanu a reiterat disponibilitatea CCRM pentru o conlucrare deschisă și eficientă cu societatea civilă pe diferite aspecte ale îmbunătățirii gestionării finanțelor publice. În context, Munteanu a accentuat eficacitatea implicării active a ONG-urilor și importanța conlucrării CCRM cu societatea civilă pentru a sensibiliza opinia publică privind deficiențele majore în domeniul achizițiilor publice și pentru a impulsiona implementarea recomandărilor de către entități.

Cristina Pendea

Share