Sistemul Procuraturii va fi reorganizat și optimizat

Sistemul Procuraturii va fi reorganizat și optimizat

Ieri, în urma examinării demersului Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a exprimat acordul pentru reorganizarea și optimizarea structurii sistemului Procuraturii în vederea alinierii hărții Procuraturii la harta instanțelor judecătorești. La elaborarea Conceptului privind reorganizarea și optimizarea structurii sistemului procuraturii, în perioada lunilor iulie – octombrie 2024, au participat reprezentanții tuturor subdiviziunile structurale, care s-au întrunit în mai multe ședințe, inclusiv cu participarea reprezentanților Consiliul Superior al Procurorilor.

Conceptul are la bază o platformă de discuții participative, în cadrul cărora s-a stabilit un consens larg cu privire la necesitatea optimizării și reorganizării sistemului Procuraturii, fapt care se conformează angajamentelor de avansare în procesul de implementare a reformelor în domeniul justiției, reforme inerente procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Actualmente, Procuratura Generală lucrează la elaborarea actelor administrative pentru reorganizarea și optimizarea structurii sistemului Procuraturii, având ca scop alinierea hărții Procuraturii la harta instanțelor judecătorești.

Pașii următori în procesul de implementare a obiectivelor stabilite în Concept vizează ajustarea legislației, pentru a asigura că reforma inițiată va atinge scopurile propuse într-un mod eficient.

Un obiectiv principal este specializarea procurorilor din cadrul Procuraturilor teritoriale pe anumite tipuri de cauze, în special în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție și celor conexe, cum ar fi corupția mică și corupția sistemică. În același timp, pentru a motiva suplimentar procurorii specializați, similar cu angajații din instituțiile implicate în combaterea acestor infracțiuni, se impune reglementarea unui spor salarial pentru aceștia.

O altă acțiune necesară pentru atingerea obiectivelor propuse constă în legiferarea statutului Procuraturii de circumscripție ca parte integrantă a sistemului Procuraturii, precum și în stabilirea clară a rolului, locului și atribuțiilor acesteia. Procurorii din cadrul acestei unități vor avea, în principal, sarcina de a reprezenta acuzarea de stat în toate dosarele penale aflate pe rolul instanței de apel și recurs, inclusiv în cazurile trimise în judecată de către Procuraturile specializate.

Un alt pas esențial în asigurarea realizării obiectivelor propuse în condiții de eficiență și eficacitate îl reprezintă consolidarea independenței procurorilor prin garantarea unor protecții adecvate. Calitatea resurselor umane în îndeplinirea sarcinilor instituționale constituie un factor cheie. Astfel, pentru a atrage cei mai buni profesioniști în sistemul Procuraturii, este necesară crearea unui cadru competitiv și atractiv pentru funcția de procuror, prin instituirea unor garanții corespunzătoare.

Formatul de lucru stabilit între reprezentanții Procuraturii, Consiliului Superior al Procurorilor și Ministerului Justiției va fi păstrat în continuare, inclusiv pentru promovarea și implementarea altor măsuri de consolidare a sistemului Procuraturii, în conformitate cu documentele de politici naționale.

Share