Sistemul de proprietate intelectuală – la sfârşit de deceniu

Sistemul de proprietate intelectuală – la sfârşit de deceniu

Un sistem de proprietate intelectuală eficient şi echitabil reprezintă o componentă foarte importantă a progresului socio-cultural şi a bunăstării unei ţări, acesta contribuind la instaurarea unui echilibru între interesele creatorilor de produse intelectuale şi interesul public şi asigurând un mediu benefic creativităţii şi inventivităţii, în beneficiul tuturor. Dinamismul cu care se dezvoltă sistemul de proprietate intelectuală (PI) impune o maximă flexibilitate şi promptitudine pentru a ţine pasul cu evoluţiile profesionale, sociale, legislative şi tendinţele la nivel global.

Cele mai importante realizări ale AGEPI

În cei 27 de ani de existenţă, AGEPI a reuşit să instaureze în Republica Moldova un sistem de PI modern şi eficient, competitiv la nivel regional şi chiar internaţional, devenind un punct de reper şi consolidare a ceea ce înseamnă protecţia şi valorificarea proprietăţii intelectuale în Republica Moldova.

Un rol catalizator în consolidarea sistemului îi revine Strategiei naţionale în domeniul proprietăţii intelectuale 2020. Astăzi, la finalul perioadei de implementare a Strategiei, este oportun să facem bilanţul celor realizate şi să trasăm noi obiective de dezvoltare. Printre cele mai importante realizări ale AGEPI am putea menţiona următoarele:

  • Crearea cadrului normativ şi instituţional şi ajustarea continuă a acestuia la standardele internaţionale şi europene.
  • Integrarea sistemului naţional de proprietate intelectuală în cel internaţional prin aderarea Republicii Moldova la o serie de convenţii, tratate şi aranjamente internaţionale.
  • Constituirea de parteneriate cu organizaţiile internaţionale şi regionale de specialitate, în special cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Oficiul European de Brevete (OEB), Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) etc., dar şi cu o serie întreagă de oficii de PI din alte ţări.
  • Dezvoltarea continuă a bazelor de date naţionale cu acces gratuit la obiectele de proprietate intelectuală protejate, integrarea BD naţionale în instrumentele internaţionale, precum Global Brand Database şi Global Design Database şi cele europene gestionate de către EUIPO: TMview şi DesignView.
  • Instituirea Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală, a cărui obiectiv este să faciliteze comunicarea şi schimbul de informaţii între autorităţile responsabile de asigurarea respectării drepturilor de PI. Anual Observatorul publică Raportul naţional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, ce conţine date statistice şi analitice privind încălcarea drepturilor de PI, tendinţe şi evoluţii în domeniu.
  • Lansarea serviciului de depunere on-line a cererilor de înregistrare a obiectelor de proprietate intelectuală, integrarea serviciilor AGEPI  în portalul guvernamental unic servicii.gov.md.
  • Implementarea în cadrul AGEPI a Sistemului de Management al Calităţii, conform standardului ISO 9001:2015.
  • Lansarea Platformei de instruire la distanţă: AGEPI E-learning, un instrument de educare şi instruire în domeniul proprietăţii intelectuale gratuit şi la îndemâna oricui. În prezent, AGEPI lucrează la elaborarea cursurilor de instruire pentru diverse categorii de persoane.

Provocările sistemului de proprietate intelectuală din Republica Moldova

Domeniul drepturilor de autor este cea mai mare provocare a sistemului de proprietate intelectuală atât în Republica Moldova, cât şi la nivel internaţional. AGEPI depune eforturi majore ca toate instrumentele legale prezente în Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe să funcţioneze, astfel încât asigurarea respectării acestor drepturi să nu mai fie o problemă pentru oamenii de creaţie şi o povară pentru utilizatori. Implementarea unor mecanisme funcţionale de colectare şi de repartizare echitabilă a remuneraţiilor de autor şi asigurarea transparenţei în domeniul respectiv constituie o prioritate majoră.

O altă provocare nu numai pentru AGEPI, dar pentru Republica Moldova, în general, este promovarea produselor autohtone cu valoare adăugată sporită prin valorificarea sistemului de indicaţii geografice (IG), denumiri de origine (DO) şi specialităţi tradiţionale garantate (STG).

Republica Moldova este o ţară preponderent agrară cu bogate tradiţii în producerea vinurilor de calitate, dar şi a produselor agroalimentare şi artizanale, cu calităţi deosebite, pentru care sistemul de protecţie prin IG, DO şi STG este de o importanţă incontestabilă.

AGEPI, fiind autoritatea responsabilă de acordarea pe teritoriul Republicii Moldova a protecţiei juridice indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate în condiţiile legii în domeniu, depune eforturi semnificative pentru consolidarea, promovarea şi valorificarea adecvată a acestora.

Inteligenţa artificială nu mai este un punct de referinţă doar în romanele sau filmele science-fiction. În multe aspecte ale vieţii noastre, maşinile îndeplinesc din ce în ce mai mult sarcinile preluate anterior de inteligenţa umană. Tehnologia inteligenţei artificiale creşte esenţial în toate industriile din întreaga lume. Aceasta accelerează progresele tehnologice în materie de putere, date şi algoritmi de calcul. Deşi nu va înlocui niciodată creativitatea şi emoţia umană, inteligenţa artificială poate oferi cu siguranţă multe beneficii, servind drept asistent inteligent, eficient şi inspirat.

Inteligenţa artificială este o nouă provocare pentru sistemul de proprietate intelectuală, deoarece ridică întrebări noi cu privire la subiecţii şi obiectele de PI. Astfel, este de datoria noastră să fim racordaţi la cele mai noi tendinţe şi să putem face faţă noilor provocări ce se impun.

Priorităţile şi planurile de viitor ale AGEPI

AGEPI îşi va conjuga eforturile pentru perfecţionarea în continuare a cadrului normativ în domeniul proprietăţii intelectuale în vederea sporirii gradului de protecţie a obiectelor de PI, îmbunătăţirii procedurilor de brevetare/înregistrare, precum şi reducerii termenelor de brevetare/înregistrare a acestora.

De asemenea, se va insista asupra consolidării sistemului de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi conexe, domeniu în care se impun schimbări majore atât la nivel de abordare, cât şi la nivel legislativ.

AGEPI îşi va continua demersurile în vederea promovării şi susţinerii producătorilor autohtoni care au decis să investească în produse cu indicaţie geografică, denumire de origine şi în specialităţi tradiţionale garantate. În acest sens, pentru anul 2020, sunt planificate mai multe evenimente, printre care şi un Seminar Regional în domeniul IG organizat cu suportul OMPI şi altor parteneri externi.

Într-o lume a digitalizării, consolidarea în continuare a sistemelor informaţionale care asigură procesele de depunere, examinare şi acordare a protecţiei obiectelor de PI este o prioritate permanentă a Agenţiei. Suntem în identificarea de soluţii pentru modernizarea sistemului e-AGEPI, care asigură depunerea cererilor on-line, dar şi elaborarea altor instrumente informaţionale care să faciliteze interacţiunea dintre AGEPI şi utilizatorii sistemului.

În prezent se lucrează la finalizarea unui sistem informaţional în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate intelectuală care va fi utilizat de către autorităţile statului responsabile de protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de PI, în scopul îmbunătăţirii comunicării şi coordonării interinstituţionale prin automatizarea procesului de colectare şi transmitere a datelor relevante procesului de aplicare a mecanismelor de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală de către AGEPI, Serviciul Vamal, MAI, Procuratură, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Mai mult decât atât, se fac pregătiri considerabile pentru conectarea sistemelor informaţionale ale AGEPI la platforma electronică a Guvernului.

Pentru anul viitor sunt deja planificate o serie de alte activităţi şi evenimente în domeniul PI, care vin să susţină priorităţile şi obiectivele de dezvoltare ale Guvernului şi să asigure îndeplinirea plenară a angajamentelor în domeniul PI asumate de către Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere, Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi altor parteneriate.

Directive ale sistemului de proprietate intelectuală din RM

AGEPI se află în slujba cetăţenilor şi a mediului de afaceri prin oferirea unor servicii de calitate, în conformitate cu standardele internaţionale.

În acest scop, AGEPI – în calitate de autoritate administrativă centrală, se va axa şi în continuare pe transparentizarea procesului decizional şi optimizarea procedurilor de brevetare/înregistrare a obiectelor de PI, astfel încât toţi solicitanţii să obţină rapid servicii calitative.

Totodată, o directivă primordială a AGEPI este creşterea nivelului de cultură în domeniul PI şi edificarea unei societăţi capabile să-şi valorifice potenţialul său intelectual şi să contribuie, astfel, la dezvoltarea economică, tehnologică şi culturală a ţării.

sursa: Almanah Politic 2019 

Share