Sistemele centralizate din R. Moldova vor fi evaluate pentru a analiza starea lor tehnică
Sistemele centralizate de termoficare din Republica Moldova vor fi evaluate, pentru a analiza starea lor tehnică la zi și a defini modelul de dezvoltare a acestora.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în prezent 10 întreprinderi dețin licențe de producere a energiei termice, în comparație cu anii 1990, când numărul lor se ridica la cca 40, practic în toate centrele raionale. Cele mai mari sunt Termoelectrica în Chișinău și CET Nord la Bălți.
Evaluarea națională a potențialului energiei termice și foaia de parcurs pentru sistemele centralizate de termoficare sustenabile va fi realizată cu suportul Băncii Mondiale. Este un document prin care vor fi transpuse cerințele din directivele europene și va ajuta la îmbunătățirea eficienței energetice pe întreg lanțul valoric, de la generarea energiei electrice și termice, până la consumatorul final.
Cu ajutorul partenerilor externi, inclusiv a Băncii Mondiale, în ultimii ani sunt implementate proiecte de modernizare a sistemelor centralizate de încălzire în Chișinău și Bălți, însă o parte din documentele de politici publice care reglementează sectorul sunt învechite și neadaptate la realitățile de astăzi.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, energia termică produsă în regim de cogenerare și creșterea sarcinii termice din contul reconectării unor clădiri publice au multiple beneficii, economice, sociale și de mediu. În plus, viziunea Ministerului Energiei e ca sectorul să se plieze pe agendă de decarbonizare asumată de Cabinetul de Miniștri.
“În sistemele centralizate de încălzire putem integra multiple alte surse de energie, altele decât cele tradiționale, fosile, ceea ce nu putem face în cazul sistemelor individuale, și aceasta face sistemele centralizate de încălzire mai flexibile și atractive. Sistemele centralizate de încălzire pot absorbi excesul de energie electrică regenerabilă produsă, pot integra incinerarea, coincinerare deșeurilor municipale solide, plantele energetice, în aceste sisteme pot fi cuplate soluții de stocare de diferit fel care pot oferi un flux de flexibilitate sistemului energetic”, a enumerat secretarul de stat.
Constantin Borosan a remarcat însă că există limitări tehnologice și complexități legate de echipamentul existent la moment, iată de ce analiza va ajuta la evaluarea tabloului general la nivelul întregii țări.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei responsabil de decarbonizare, Carolina Novac, a afirmat că Republica Moldova are un potențial nevalorificat de biomasă solidă ce poate fi integrată în sistemele centralizate de termoficare. Ea a dat exemplul industriei vinicole. Pentru optimizarea consumului de energie mai pot fi instalate și pompele de căldură, tehnologii stimulate în prezent in UE, a spus Carolina Novac.
Proiectul Băncii Mondiale își propune pe lângă o radiografie a actualelor sisteme centralizate de termoficare, evaluarea potențialului economic de eficiență a subsectorului, identificarea noilor strategii și măsuri de politici publice pentru a realiza potențialul economic de eficiență a acestor întreprinderi, măsuri ce vor fi valabile cel puțin pentru următorii 10 ani.