Sistem integrat de avertizare timpurie în caz de urgență, implementat în Republica Moldova
Republica Moldova ar putea avea în scurt timp un sistem integrat de avertizare timpurie în caz de urgență.
Implementarea sistemelor de înștiințare teritorială privind prevenirea populație în situații excepționale va fi posibilă grație unui proiect formulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în colaborare cu Direcția Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Situații Excepționale în regiunea Cernăuți în cadrul Programului Parteneriatului Estic de cooperare teritorială Moldova – Ucraina.
Proiectul va avea ca rezultat un sistem integrat de avertizare timpurie, care este în măsură să informeze autoritățile competente, iar în caz de urgențe, să transmită semnale comunităților, care ar putea fi afectate. Oamenii care vor fi informați despre eventuale situații sunt locuitorii satelor Drepcăuți, Criva, Șirăuți și Lipcani din partea de nord a țării, dar și cei din regiunea Cernăuți a Ucrainei.
Programul prevede instalarea sistemelor de înștiințare în regiunile inundabile ale râului Prut din Moldova și Cernăuți. Scopul proiectului este ca comunitățile din prejma râului Prut din nordul țării să beneficieze de un sistem de avertizare timpurie în caz de pericole pentru a reuși evacuarea mai urgentă într-o situație excepțională de amploare.
Programul va avea un impact social, economic și de mediu prin reducerea costurilor umane și financiare ale inundațiilor. Potrivit IGSU, Uniunea Europeană alocă 90% din bugetul total, ceia ce reprezintă aproape 300 mii euro, iar contribuția partenerilor este în valoare de 10%.
Activitățile de implementare a proiectului urmează să fie lansate printr-o conferință de deschidere care va avea loc pe 5 iunie 2018 în raionul Edineț.
Mihaela Rotari