Sinteza CNA pentru săptămâna trecută
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe acțiuni de urmărire penală în dosare de corupție, manifestate prin fraudarea unor proceduri legale de obținere a documentelor oficiale, precum și cauzarea unor prejudicii de milioane unor asociații obștești.
În primul caz este vorba despre organizarea obținerii permiselor de conducere prin aplicarea unei scheme de eludare a procedurilor legale contra unor remunerații ilicite. La finele săptămânii trecute, ofițerii CNA și procurorii au descins la câteva școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat pentru a documenta faptele ilicite ale unor intermediari, bănuiți de pretinderea și acceptarea unor sume de bani pentru fraudarea procesului de eliberare a permiselor auto.
Într-un alt caz, CNA a documentat activitatea ilicită a unui președinte de asociație obștească, suspectat de prejudicierea întreprinderii cu peste 16 milioane de lei. Potrivit constatărilor CNA, bănuitul și-ar fi însușit banii primiți de la participanții la competiții naționale și internaționale – sume care urmau a fi încasate în contabilitatea instituției. De asemenea, procurorii au obținut o sentință de condamnare a doi ofițeri de investigații, documentați de ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un caz de corupție. Aceștia au fost sancționați cu o amendă de 300 de mii de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 2 ani.
Tot săptămâna trecută, Curtea de Apel Bălți a aplicat arestul preventiv în privința a doi vameși din cadrul Postului vamal Leușeni, plasați anterior în arest la domiciliu. Decizia a fost pronunțată după ce procurorii au contestat încheierea primei instanțe cu privire la plasarea acestora în arest la domiciliu, cerând cercetarea funcționarilor în stare de arest preventiv. În perioada de raport, Agenția de Recuperare a Bunurilor (ARBI) a CNA a aplicat sechestre de circa 1,5 milioane de lei în dosare de corupție și a emis un ordin de înghețare pe 4 imobile și două unități de transport într-un caz de rezonanță gestionat de Procuratura Anticorupție.
Alte subdiviziuni ale Centrului au raportat eliberarea a 136 de caziere de integritate, finalizarea a 13 expertize judiciare, a 3 analize operaționale și transmiterea a 13 rapoarte de expertiză anticorupție și 7 avize autorilor. De asemenea, 8 cauze penale au fost transmise procurorilor cu propuneri de soluționare.
În prezent, 10 persoane cercetate în dosarele CNA, sunt deținute în penitenciare.