Sinteza: Circa 1 mln. lei și 36 mii euro, ridicate în cadrul unor dosare pornite pe finanțarea ilegală a unei formațiuni politice

Sinteza: Circa 1 mln. lei și 36 mii euro, ridicate în cadrul unor dosare pornite pe finanțarea ilegală a unei formațiuni politice

Centrul Național Anticorupție raportează pentru săptămâna trecută rețineri și percheziții în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, corupere electorală pasivă, corupere pasivă și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

Mai exact, o persoană a fost reținută în urma unor percheziții desfășurate la Orhei în localitatea Jora de Jos. Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat, iar de la fața locului a fost ridicat circa 1 milion de lei. Alte 36 de mii de euro au fost ridicate în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. Totodată, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. Ca rezultat, 3 învinuiți au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile și 1 învinuit în arest preventiv pentru 30 de zile. În plus, CNA a recepționat de la Inspectoratul General de Poliție peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă. Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, iar pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de până la 37 500 de lei.

Tot săptămâna trecută, un fost director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale și un ex-ministru al Tineretului și Sportului au fost condamnați într-un dosar pornit de CNA, fiind învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu și corupere pasivă.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 3,2 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale de Urmărire Penală (DGUP) a CNA Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Poliției de Frontieră (PF). Printre acestea se numără o încăpere locativă și una nelocativă, un teren pentru construcție și 6 mijloace de transport, indisponibilizate într-un caz de organizare migrației ilegale, spălare de bani și contrabandă. 1,3 milioane de lei au fost preluate în administrare.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 16 rapoarte de expertiză și un aviz pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. În perioada menționată au fost organizate 6 instruiri anticorupție pentru 190 de persoane. CNA notifică finalizarea a 6 analize operaționale, eliberarea a 102 de caziere de integritate, recepționarea a 54 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1712 de materiale în cancelaria Centrului.

Share