Simpozion științific internațional dedicat jubileului de 50 de ani ai Rezervației naturale „Codrii”

Simpozion științific internațional dedicat jubileului de 50 de ani ai Rezervației naturale „Codrii”

Rezervația naturală „Codrii” organizează la 24 septembrie, curent, Simpozionul științific internațional cu genericul „Conservarea diversității biologice – o șansă pentru remedierea ecosistemelor”.

Potrivit unui comunicat de presă, această reuniune ştinţifică este dedicată împlinirii a 50 de ani de la crearea Rezervaţiei naturale „Codrii”, în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri al R.S.S. Moldoveneşti nr. 310 din 27 septembrie 1971. Acest eveniment important pentru fondul forestier din ţara noastră a avut scopul protejării în stare naturală a landşaftului silvic tipic din partea centrală a Moldovei pe o suprafaţă de 2740 ha, inclusiv o zonă strict protejată de 723 ha, şi a devenit realitate graţie insistenţei oamenilor de ştiinţă şi Mişcării de Ocrotire a Naturii.

În cei 50 de ani de activitate, sub auspiciile Rezervației naturale „Codrii” s-au realizat cercetări științifice asupra factorilor biotici și abiotici, de către colaboratorii științifici ai rezervației cât și ai institutelor de cercetare a Academiei de Științe din Moldova. 9 teze de doctorat și o teză de doctor habilitat, susţinute în baza rezultatelor cercetărilor realizate în acest perimetru, vorbesc despre amploarea abordărilor ştiinţifice în rezervaţie, iar rezultatele cercetărilor au fost publicate în reviste științifice, broșuri, monografii.

Începutul sesiunilor de comunicări ştiinţifice este preconizat pentru ora 9.00 la 24 septembrie, curent, iar din cauza condiţiilor pandemice Simpozionul Științific Internațional se va desfășura on-line (cu participarea în sală doar a persoanelor din mediul academic).

Agenda simpozionului științific

0900 – 0930 Înregistrarea participanților
0930 – 1030 Cuvânt de salut
1030 – 1200 Ședință în plen
• Realizările științifice ale Rezervației „Codrii” la 50 ani – directorul rezervației Iurie Cioară.
• Dinamica structurii arboretelor din cadrul Rezervației „Codrii” pe perioada anilor 1975-2019 – raportor A. Chetrean.
• Problemele actuale ale rezervațiilor științifice din Republica Moldova – raportor dr. hab. Gheorghe Postolache.
• Înmânarea diplomelor.
1200 – 1300 Pauză de prânz
1300 – 1630 Comunicări științifice în secții
1630 – 1715 Prezentarea posterelor
1715 – 1800 Discuții și concluzii simpozion
Durata raportului în plen – 15 min.

Durata raportului în secție – 7 min.

 

Cristina Pendea

Share