Sfântul Valentin sau Dragobete? Cum sărbătoresc și ce așteptări au moldovenii de la Ziua Îndrăgostiților?
Se estimează că 250 de milioane de flori sunt vândute în fiecare an de 14 februarie la nivel global. Florile sunt cadoul pe care vor să-l primească și majoritatea femeilor din Republica Moldova, dar reprezintă și cadoul pe care cei mai mulți bărbați planifică să îl ofere în această zi.
Astăzi, când orașul e împânzit de inimioare, gesturi romantice, declarații de dragoste, rânduri la tarabele cu flori, dar și vaze pline cu flori în case, haideți să aflăm cum e cu dragostea la moldoveni în 2023?
Pe lângă faptul că moldovenii sărbătoresc două Crăciunuri și două Revelioane, mai celebrează și dragostea de două ori: pe 14 februarie de Sfântul Valentin(Valentine`s Day), și pe 24 februarie când se marchează Dragobetele – sărbătoarea autohtonă a dragostei, moștenită încă de la vechii daci. Astfel, societatea s-a împărțit în câteva tabere: cei care marchează doar o zi sau alta, pe ambele, sau niciuna dintre acestea.
Studiul Magenta Consulting dezvăluie că mai mult de jumătate dintre moldoveni, nu îmbrățișează nici sărbătoarea occidentală de import, dar nici pe cea națională. 57% dintre respondenți consideră că pentru a celebra dragostea nu este nevoie de cadouri și o zi anume. Deci, este doar o zi obișnuită de marți.
27% sărbătoresc dragostea într-un mod special pe 14 februarie, de Valentine`s Day. Despre originea acestei zile încă circulă multe legende, care ies la iveală din negura istoriei în jurul acestui personaj Valentin. În tradiția modernă însă, sărbătoarea a apărut în Statele Unite pe la începutul anului 1700, atunci când americanii au început să-și expedieze unul altuia „valentines” scrise de mână.
Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca având o semnificație culturală, religioasă și comercială în multe regiuni din întreaga lume, și a început să fie din ce în ce mai populară și la noi în țară. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă spune că nu are nimic comun cu pomenirea Sfântului Valentin pe 14 februarie, iar originile lui se află în credința superstițioasă din Evul Mediu.
Și totuși, noi zicem că dragostea se sărbătorește în țară toată luna februarie, așa cum 6% vor oferi o atenție persoanei iubite exclusiv de Dragobete, reînviind tradiția autohtonă, iar 10% își creează o zi specială de ambele sărbători.
Dacă tot e vorba de cadouri, cei mai mulți dintre moldoveni (81%) preferă să fie surprinși, astfel încât nu sugerează partenerului ce își doresc, iar 15 % dintre respondenți preferă să sugereaze persoanei de alături ce cadou vor să primească.
Dar, cum e cu romantismul la moldoveni? Când vine vorba despre modul în care preferă să sărbătorească Ziua Îndrăgostiților, cei mai mulți dintre ei vor petrece o seară liniștită acasă, și vor organiza o cină în cuplu. 18% vor organiza o cină cu întreaga familie, iar 10% sunt ademeniți de ofertele restaurantelor și vor opta pentru o cină într-un local. Mai sunt moldoveni (2%), care așteaptă să fie surprinși de către partener în aceată zi și încă nu știu cum o vor marca, iar 3% dintre ei nu vor sărbători deloc, așa cum persoana iubită se află peste hotare.
Indiferent de ce zi a iubirii sărbătoresc, un cadou care să o marcheze este întotdeauna binevenit! Ce cadouri își doresc, și ce vor primi de fapt moldovenii de Ziua Îndrăgostiților sau Dragobete?
Conform rezultatelor sondajului, florile se află în topul preferințelor (19%). 11% planifică să-și arate afecțiunea în această zi față de persoana de alături cu un parfum, urmat de bijuterii (9%), cosmetică sau produse de îngrijire(6%), haine, încălțăminte, dulciuri, sau mici atenții (4%). Printre alte răspunsuri s-au regăsit și gadgeturile, cinele romantic în oraș, portmonee, centuri, călătorii și vacanțe.
Sondajul ne dezvăluie de asemenea, ce își doresc să primească moldovenii de la partenerii lor. Cadourile simbolice par a fi favoritele îndrăgostiților, 19% declarând că vor flori. Pentru 7% dintre ei este suficientă doar o mică atenție. Mai sunt și din cei care preferă dulciuri, haine, încălțăminte, cosmetică sau produse de îngrijire sau o cină în oraș. 3% dintre respondenți își doresc în această zi să fie sănătoși, iar pentru 7% dintre moldoveni nu contează cu ce cadou se vor alege, important să existe unul.
Din listă nu lipsesc gadgeturile, parfumurile, bijuteriile, dar s-au remarcat și automobilele. 3% dintre moldoveni ar prefera să primească unul, în dar, de Ziua Îndrăgostiților.
În încheiere, încă câteva date statistice interesante despre cuplurile din Republica Moldova, conform rezultatelor „Generații și Gen” – cel mai complex studiu demografic longitudinal care monitorizează schimbările demografice care au loc în Republica Moldova. (Datele au fost colectate de Mangeta Consulting).
- 91,4% dintre moldoeni au declarat că sunt satisfăcuți de relația cu partenerul/a lor. Bărbații în măsură mai mare decât femeile sunt mulțumiți de relația cu partenera de viață, proporțiile fiind de 94,8% și, respectiv, 88,4%.
- Vârsta medie la prima căsătorie este de 24,5 ani pentru bărbați și 21,8 ani pentru femei.
- Vârsta medie la primul divorț pentru bărbați a fost de 37 de ani, iar pentru femei de 32,1 ani.
- Cei mai mulți moldoveni și-au întâlnit actualul partener prin intermediul prietenilor (22,4%). La petreceri private s-au cunoscut 20%, la locul de muncă –18,7%, iar în instituțiile educaționale – 16,1%. Destul de important este și numărul celor care s-au întâlnit în bar/club de noapte/club de dans – 11,6%. În mediul on-line s-au cunoscut 5,8% din populație.
- Din totalul respondenților căsătoriți sau care se află în coabitare, 35% sunt cu un/o partener/ă cu cel puțin 2 ani mai mare decât ei.
- Din totalul populației, 63,8% au avut neînțelegeri, în ultimele 12 luni, cu partenerul/a în legătură cu treburile casnice.
- 56,3% dintre moldoveni au avut neînțelegeri cu partenerul/a de viață în ultimele 12 luni din cauza banilor.
- Aproape un sfert dintre moldoveni (25,4%) au avut neînțelegeri cu partenerul/a de viață în ultimele 12 luni din cauza relațiilor cu părinții.
- Apropare fiecare al cincilea respondent (19,3%) a declarat că a avut neînțelegeri cu partenerul/ partenera din cauza deciziei de a avea copii în ultimele 12 luni.
- 23,6% din totalul populației este „parțial” sau „total de acord” că căsătoria este demodată.
- 81,7% din totalul populației este de acord parțial sau total că căsătoria este o relație pe viață și nu trebuie să se întrerupă niciodată.
Cam așa e cu dragostea la moldoveni. Love is in the air. Peace.