Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI a prezentat raportul de activitate pentru prima jumătate din an
Serviciul Tehnologii Informaționale (STI) al MAI a raportat conducerii Ministerului dinamica activităților în perioada ianuarie-iunie curent, precum și prioritățile pentru semestrul II.
Principalele subiecte abordate au vizat rezultatele înregistrate în domeniul asigurării măsurilor organizatorice și tehnice necesare protecției datelor cu caracter personal împotriva distrugerii, modificării, blocării și copierii informației și împotriva altor acțiuni ilicite. Totodată, au fost discutate și acțiunile menite să asigure un nivel de securitate corespunzător.
În cadrul raportării, ministrul afacerilor interne a fost informat despre activitatea MAI orientată spre următoarele domenii:
· Prestarea serviciilor publice de către STI;
• Acordarea suportului metodico-practic subdiviziunilor MAI;
• Activitatea de gestionare, administrare și dezvoltare a STI a MAI;
• Dezvoltarea profesională a angajaților STI cât și a angajaților subdiviziunilor MAI prin instruiri;
• Armonizarea cadrului normativ;
• Asigurarea procesului de implementare a documentelor de politici publice conform domeniului de competență;
• Acordarea serviciilor de suport și intervenții asigurate în domeniul tic pentru subdiviziunile subordonate MAI.
• Priorități pe termen scurt și mediu.
În acest sens șeful STI, Alexandru Putere, a menționat că serviciile MAI au devenit mai accesibile pentru cetățeni, fiind “la un click distanță de beneficiari”.
La 19 iunie curent, STI al MAI, în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică, a lansat proiectul E-cazier. În doar 5 zile, aproximativ 2 mii de cereri au fost depuse online, un indice comparabil cu numărul cererilor depuse de cetățeni la ghișeul fizic al STI. Fiecare al zecelea cetățean a cerut un cazier apostilat.
La solicitarea cetățenilor au fost eliberate:
– peste 96 mii de caziere judiciare
– aproximativ 6 mii de caziere detaliate
– peste 17 mii de caziere contravențional, cu aproximativ 100 de solicitări prin MDelivery.
Cetățenii Republicii Moldova atât din țară, cât și din diasporă, nu mai sunt nevoiți să se deplaseze personal să depună o cerere, să solicite un document, să facă drumuri în plus pentru a ridica documentele solicitate de la sistemul afacerilor interne. Datorită serviciului de livrare în peste 200 de țări ale lumii a cazierului judiciar, peste 800 de solicitări au fost executate prin MDelivery în perioada de referință.
Pe parcursul semestrului I, angajații STI a MAI au asigurat modernizarea sistemelor de comunicații pe scară largă a Ministerului Afacerilor Interne cu multiple intervenții în teren.
Serviciul Tehnologii Informaționale a avut un rol substanțial în organizarea și desfășurarea Summitului Comunității Europene. În acest context, fiind achiziționate și configurate în sistem mai peste 350 de terminale TETRA. Totodată, au fost înregistrate peste cinci mii de intervenții asigurate în domeniul TIC.
S-a reușit realizarea a 98% din lucrările de implementare a infrastructurii ce vizează proiectul COMINF și instruirea personalului tehnic.
Ministrul Adrian Efros a fost informat despre funcționalitatea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ,,Controlul traficului”, cât și ponderea încălcărilor comise pe parcursul anului curent și intervențiile în acest sens. În acest sens, fiind instalate circa 80 de posturi de supraveghere în municipiul Chișinău și în alte 25 de localități din țară.
Dat fiind faptul că digitalizarea rămâne a fi o prioritate pentru STI al MAI, instituția a realizat cu succes Programul de consolidare a încrederii și siguranței societății prin formare, integritate și digitalizare pentru anii 2022-2025, Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, ș.a.
Menționăm că Serviciul Tehnologii Informaționale este autoritate administrativă a MAI responsabilă de administrarea, menținerea și dezvoltarea infrastructurii de tehnologie a informației și comunicațiilor, prestarea serviciilor ce țin de eliberarea actelor și informației din domeniile sale de activitate, precum și implementarea politicii statului în domeniul aferent tehnologiei informației și comunicațiilor.