Servicii de termoficare mai calitative pentru locuitorii Capitalei

Servicii de termoficare mai calitative pentru locuitorii Capitalei

Circa 10 mii de familii și o serie de instituții publice din capitală vor beneficia de servicii de termoficare mult mai calitative și eficiență energetică sporită, începând din noul sezon de încălzire. Totodată, Termoelectrica S.A. va activa cu o eficiență operațională ridicată în procesul de producere a energiei termice și electrice, dar și o economie la consumul de energie electrică de până la 10 milioane de lei pe an.

Îmbunătățirile se datorează unui proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău, finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Energiei, prin Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

În cadrul unui tur de presă, unde au fost prezentate proiectele realizate, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că din punct de vedere tehnic sistemul centralizat din Chișinău, este unul dintre cele mai performante la nivelul Europei de est, însă din cauza faptului că timp de 30 de ani s-au ignorat investițiile în distribuția căldurii în blocuri, consumatorii nu simt acea performanță a sistemelor centralizate. „În realitate sistemele centralizate pot fi și calitative și competitive ca și costuri. Pentru asta trebuie să intrăm cu investiții în blocuri. Prin astfel de proiecte noi venim să îmbunătățim infrastructura din blocuri și infrastructura de producere, oferind locuitorilor servicii de calitate și moderne”.

În context, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a menționat că unul dintre principalii indicatori urmăriți de stat și partenerii de dezvoltare în astfel de proiecte este eficiența energetică, economiile pe care le pot avea atât locatarii, cât și furnizorul de energie termică: „Pe lângă toate beneficiile ce privește îmbunătățirea calității serviciilor, posibilitatea de reglare a consumului de energie, prepararea apei calde direct la subsolul edificiului, în blocurile locative cu PTI-uri, conform calculelor economia la consumul de energie termică este de cca 10%. Totodată, datorită modernizării pompei, Termoelectrica S.A. va putea să își recupereze investiția în circa 3 ani, economisind până la 10 milioane de lei anual”.

„Punctul termic individual este un grup de mecanisme care vine să ia agentul termic din țeava de lângă bloc și inteligent să o ducă în interiorul blocului. Dacă afară este cald are un senzor de temperatură, care automat reglează în funcție de necesitate, prin asta scade consumul, îmbunătățește circulația, plus la asta am decis că PTI-urile să aibă două schimbătoare de căldură, deci el lucrează și pentru încălzire și pentru prepararea apei calde„, a completat directorul interimar Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan.

Referitor la modernizarea instalației de pompare pentru alimentarea cazanului de abur nr.2 al Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa-1, vorbitorii au subliniat că astfel se va automatiza și eficientiza procesele tehnologice, dar și se va reduce consumurile de energie electrică la producerea energiei în cadrul sursei nr.1. Totodată, vorbitorii au subliniat că pentru a asigura continuitatea modernizării infrastructurii Termoelectrica S.A., în cadrul aceluiași proiect, a fost lansată o licitație internațională pentru construcția a două centrale electrice cu termoficare (CET-uri) performante cu o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h. O altă componentă a proiectului axată pe dezvoltarea întreprinderii prevede elaborarea unui studiu amplu de fezabilitate care va identifica soluțiile de dezvoltare și diversificare a surselor de producere a energiei termice și electrice, din perspectiva instalării unor noi centrale de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica S.A.

Share