Servicii de îngrijiri medico-sociale la domiciliu vor fi create la nivel național

Servicii de îngrijiri medico-sociale la domiciliu vor fi create la nivel național

Ministerul Sănătății şi Rețeaua organizațiilor neguvernamentale, care oferă asistență persoanelor în etate sau bolnave,  vor semna, în premieră, un acord de colaborare. Scopul cooperării este de a dezvolta, la nivel național, serviciile integrate de îngrijiri la domiciliu.  Potrivit unui comunicat de presă, decizia a fost luata ieri în cadrul unei mese rotunde, la Ministerul Sănătății. 

În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ o mie de organizații specializate în prestarea serviciilor comunitare, dintre care doar 30 sunt active.  Ministerul Sănătății vrea să ajute aceste instituții să depășească dificultățile pe care le întâmpină în procesul de acordare a serviciilor medicale şi sociale la domiciliu.

„Până în prezent nu a existat o comunicare eficientă între organizațiile respective și autoritățile din domeniul sănătății.  Consider că anume această situație a stagnat dezvoltarea serviciilor comunitare integrate la nivel național.  O cooperare bună între Ministerul Sănătății și organizațiile neguvernamentale din domeniu va spori accesul bătrânilor şi bolnavilor la îngrijiri sociale şi medicale la domiciliu. În același timp, vom putea monitoriza  calitatea serviciilor comunitare prestate şi soluționa rapid problemele care periclitează dezvoltarea acestora”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale își doresc o conlucrare mai eficientă cu instituțiile medicale şi administrațiile publice locale. Ei speră că parteneriatul cu Ministerul Sănătății va contribui la consolidarea cooperării la nivel local, în domeniul acordării îngrijirilor la domiciliu.

„Asistența comunitară integrată prevede o cooperare strânsă între medicul de familie, asistentul medical şi asistentul social. În prezent, în localitățile unde nu activează organizații neguvernamentale specializate în acordarea asistenței medico-socială bătrânilor şi bolnavilor, această colaborare nu există. În condițiile respective, pacienții nu beneficiază de  servicii comunitare calitative”, a precizat Tamara Adaşan, președintele Rețelei organizațiilor neguvernamentale în domeniul îngrijirilor la domiciliu.

În prezent, rețeaua acordă asistență medicală şi socială la domiciliu pentru cel puțin  60 de mii de persoane.

 

Mihaela Rotari

Share