Senzori de măsurare a calităţii aerului vor fi instalaţi în Chişinău
Senzori de măsurare a calității aerului vor fi instalați pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmând a fi furnizate în timp real pe un portal web.
Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni în cadrul unui programu de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.
„Echipamentul a fost deja achiziţionat de noi. Senzorii vor monitoriza mai mulţi indicatori de poluare a aerului conform standardului ISO 37120:2018 „Sustainable cities and communities – indicators for city services and quality of life”. Senzorii vor fi conectaţi la reţeaua de internet, astfel datele culese fiind transmise în timp real către un dashboard. Informaţiile despre nivelul de poluare şi despre evoluţia acesteia în timp vor fi actualizate în fiecare minut”, spune Andrei Preaşca, Director Vânzări Corporative şi Servicii Post Vânzări, Orange Moldova.
Echipamentul va măsura următorii parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (conform cerinţelor UE de calcul a indexului de calitate a aerului), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea şi umiditatea aerului. Pulberii în suspensie (PM10 și PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor.
Locațiile exacte urmează a fi selectate în parteneriat cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Aceasta va fi prima reţea de măsurare şi vizualizare în timp real a calităţii aerului din Chişinău.
În prezent, calitatea aerului este monitorizată de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic care are în reţeaua sa 8 posturi staţionare de monitorizare (6 în Chişinău şi 2 în Bălţi). Datele privind nivelul de poluare al aerului sunt prelevate de 3 ori pe zi, în baza acestora fiind elaborate rapoarte zilnice şi lunare.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.
Mihaela Rotari