Șeful Poliției de Frontieră, la discuții cu Ambasadorul Italiei
În incinta Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a avut loc întrevederea dintre conducerea Poliției de Frontieră, cea a Aeroportului Internațional Chișinău și E.S. dna Valeria Biagiotti, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, informează OFICIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a mulțumit Excelenței Sale pentru dorința dezvoltării cooperării dintre cele două autorități din R. Moldova și Republica Italiană. Agenda comună de lucru a cuprins principalele subiecte privind relaţia bilaterală, s-a reconfirmat sprijinul reciproc în dezvoltarea instituțională şi s-a stabilit calendarulul activităților de interes comun pentru perioada următoare.
În context, au fost menționate activitățile cu privire la posibilitatea de informare a cetățenilor italieni despre regulile de intrare și aflare pe teritoriul R. Moldova. De asemenea, Ambasadoarea s-a interesat de comunitatea italiană care este stabilită în Republica Moldova și care traversează deseori frontiera de stat, subliniind despre posibilitatea de a nu fi ștampilate documentele cetățenilor italieni la traversarea frontierei și necesitatea organizării unui Club Consular. „Orice mecanism implementat în acest sens trebuie să fie bazat pe reciprocitate, în acest sens voi aviza autoritățile de resort ale MAI și MAEIE, în vederea inițierii elaborării unui cadru bilateral interguvernamental”, a specificat Rosian Vasiloi, salutând ideea.
Totodată, Biagiotti a subliniat faptul că ei depun eforturi considerabile pentru a responsabiliza cetățenii italieni care vin în vizită în Republica Moldova pentru a avea documente biometrice.
La fel, șeful SPF AIC, Ion Rotaru, a reiterat despre buna colaborare cu autoritățile de frontieră aeroportuare, menționând despre operațiunile comune cu referire la schimbul ofițerilor sub egida Agenției de gestionare a Frontierelor Externe (FRONTEX), pentru care a avut prilejul de a transmite mulțumirile de rigoare statului italian. De asemenea, au fost trecute în agendă oportunitățile cetățenilor italieni care nu sunt admiși pe teritoriul R. Moldova, în baza cărților de identitate de tip vechi, fără zona mecanolizibilă, asigurând tot sprijinul și suportul în optimizarea trecerii frontierei de stat. Pentru aceasta, dl. Rotaru și-a luat angajamentul de a informa companiile aeriene, inclusiv de a pune la dispoziția acestora, modelele documentelor de călătorie recunoscute și acceptate pentru intrare in R. Moldova, în vederea evitării unui disconfort fată de acești pasageri.
La rândul ei, Ambasadorul a reconfirmat sprijinul şi deschiderea pentru o cooperare durabilă, reiterând disponibilitatea pentru a identifica mecanismele ce contribuie la facilitarea cooperării dintre instituții.
Cristina Pendea