Șeful IGPF, la discuții cu șeful Comitetului Grăniceresc de Stat al Republicii Belarus. Iată ce au stabilit!

Șeful IGPF, la discuții cu șeful Comitetului Grăniceresc de Stat al Republicii Belarus. Iată ce au stabilit!

În perioada 26-27 februarie curent, Poliţia de Frontieră a fost gazda unei delegații din Republica Belarus, condusă de șeful Comitetului Grăniceresc de Stat, Anatolii Lappo, informează OFICIAL.

În cadrul unei ședințe de lucru la sediul IGPF, interlocutorii au efectuat o evaluare a stadiului actual al relațiilor bilaterale și au evidențiat dinamica pozitivă de la frontiera de stat, atât a Republicii Moldova, cât și a Republicii Belarus, dar și au specificat tendințele de dezvoltare ale acestora.

În context, șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza a menționat că actualmente un interes sporit pentru securitatea frontierei prezintă prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere, inclusiv traficul de ființe umane, migrația ilegală, contrabanda, falsificarea și folosirea frauduloasă a documentelor etc. Totodată, a agreat identificarea unor noi oportunități de cooperare și necesitatea schimbului de experiență în domeniul analizei riscului și profilării infractorului, precum și asigurarea securității transfrontaliere.

La rândul său, șeful autorității responsabile de gestionarea frontierei belaruse, Anatolii Lappo a informat că la granița belarusă situația este una stabilă și toate activitățile se desfășoară în regim normal, fapt ce le permite să reacționeze prompt la orice schimbare de situație. De asemenea, a reconfirmat sprijinul şi deschiderea pentru noi mecanisme de conlucrare, în special pe animarea unui schimb de experiență în domeniile: controlul și supravegherea frontierei de stat, activitatea chinologică, investigații speciale și alte direcții de interes comun.

Pentru familiarizarea îndeaproape cu activitatea de frontieră, delegația belarusă a vizitat mai multe subdiviziuni ale Poliției de Frontieră. Astfel, la Centrul operațional de coordonare al IGPF s-a prezentat procesul de organizare a activității de monitorizare și control, sarcinile și rezultatele acestuia. La fel, fiind expuse tehnica și echipamentele pe care polițiștii de frontieră le utilizează la supravegherea hotarelor.

Totodată, au desfășurat o vizită în punctul de trecere al frontierei comun Palanca, dar și în punctul de contact situat pe teritoriul PTF-ului, unde au examinat la modul practic procedura de control comun la frontiera moldo-ucraineană.

O altă vizită a fost la Sectorul Poliției de Frontieră Olănești, care este unul renovat recent, în conformitate cu standardele europene. Respectiv, părțile au făcut schimb de opinii cu privire la activitatea și procesul de lucru al polițiștilor de frontieră din sectorul menționat.

În cadrul vizitei în Republica Moldova, delegația belarusă a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, unde s-a abordat nivelul relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Republica Belarus, în domeniul managementului frontierei de stat și principalele amenințări, cum ar fi: contrabanda cu produse din tutun, alcool și produse alcoolice, migrația ilegală, ș.a.

Cristina Pendea

Share