Șeful DGA, la o întâlnire cu directorul CNA

Șeful DGA, la o întâlnire cu directorul CNA

Directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, s-a întâlnit, astăzi, cu conducător al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Administrării şi Internelor din România, Valentin Claudiu Constantin, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Întâlnirea s-a desfășurat în formatul unei ședințe de monitorizare, în cadrul proiectului Twinning „Suport în consolidarea capacităților operaționale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupție”, unde România are rolul de partener junior.

Cei doi conducători au abordat probleme de interes comun în contextul implementării proiectuluiși au făcut schimb de idei în vederea întăririi cooperării pe domeniul anticorupție între cele două instituții.

Vizita, realizată la solicitarea omologilor români, a vizat aspecte ce țin de efectuarea activității operative, dar și de acțiuni de prevenire a corupției. În acest sens, omologul român a menționat că, în temeiul Strategiei Naționale Anticorupție pentru anii 2016-2020, în România, în licee și universități a fost introdus un curs special de etică și integritate, acţiuni îndreptate spre educarea unei generaţii sănătoase.

Acelaşi subiect a fost abordat şi de directorul CNA care a menţionat că educarea tinerilor în spiritul intoleranţei faţă de corupţie este printre priorităţile de bază ale Centrului Naţional Anticorupţie pe termen lung. Vrem să creştem o generaţie într-un sistem de valori în care mita şi abuzurile să nu-şi aibă locul. De aceea, CNA va lucra insistent pe componenta de prevenire şi va face parteneriate cu tinerii care îşi doresc un alt fel de viitor, a declarat Zumbreanu.     

Amintim că, Direcția Generală Anticorupție reprezintă România în calitate de partener, alături de instituții din Lituania și Finlanda, în proiectul de Twinning finanțat de Uniunea Europeană „Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie”.

Obiectivul general al proiectului este întărirea capacităților instituționale ale Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Poliție și Serviciului Vamal al Republicii Moldova, CNA având statut de beneficiar principal.

În cadrul acestuia, DGA oferă expertiză în domeniul evaluării riscurilor de corupție, a practicilor de realizare a testelor de integritate, dar și în domeniul dezvoltării abilităților de comunicare și de prezentare a rezultatelor activităților specifice.

Mihaela Rotari

Share