Ședința introductivă privind lansarea proiectului „Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”

Ședința introductivă privind lansarea proiectului „Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”

În cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), la 7 iunie curent, a avut loc ședința introductivă privind proiectul „Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”, urmată de un șir de vizite pe întreg teritoriul țării, cu scopul de a discuta cu potențialii beneficiari de proiecte despre interesul privind implementarea unor proiecte de eficiență energetică pentru instituțiile pe care le gestionează.

Totodată în cadrul vizitelor au fost colectate date/informații relevante care vor fi utilizate pentru analiza impactului social și de mediu care va rezulta în urma implementării proiectului.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consultantul selectat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), specialiști din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), dar și reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică.

Costul total al proiectului este de 72 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro urmează a fi alocate de către Banca Europeană de Investiții (BEI),  30 de milioane de euro din partea BERD și aproximativ 12 milioane de euro de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a UE (PIV). Aceștia vor fi utilizați pentru a finanța implementarea măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirea sistemelor de încălzire, de ventilație și aer condiționat, iluminat, termoizolarea clădirilor și valorificarea surselor regenerabile de energie.

Proiectul își propune să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul clădirilor, acordând prioritate clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în întreaga țară, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acest proiect urmează a fi implementat prin fortificarea eforturilor instituțiilor statului: Ministerul Economiei și Infrastructurii, AEE și UCIPE, care urmează să își aducă aportul în funcție de atribuțiile ce urmează a fi puse în sarcina acestora.

Menționăm că, Agenția pentru Eficiență Energetică este subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este responsabilă pentru sprijinirea programelor naționale de îmbunătățire a eficienței energetice, acordând asistența necesară pentru elaborarea planurilor de eficiență energetică locală și monitorizarea finalizării acestora.

 

Cristina Gurez

Share