SE Bordnetze SRL: Consiliul Concurenței în mod intenționat distorsionează natura relațiilor contractuale și termenul locațiunii

SE Bordnetze SRL: Consiliul Concurenței în mod intenționat distorsionează natura relațiilor contractuale și termenul locațiunii

SE Bordnetze SRL, parte a grupului de companii cu renume mondial Sumitomo, notează „încercările continue ale Consiliului Concurenței de a distorsiona faptele aferente Deciziei emise de Plenul Consiliului Concurenței la 25 mai 2022, prin care autoritatea a constatat faptul că SE Bordnetze SRL ar fi beneficiat, în mod pretins, de un ajutor de stat ilegal. Decizia respectivă a fost contestată de către SE Bordnetze SRL, cât și de autoritatea publică locală și se află la moment în examinarea Judecătoriei Chișinău”.

Într-o declarație, compania a precizat că, „în particular, în Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pe anul 2022, disponibil public și care a fost prezentat în ședința plenară din 8 iunie 2023 a Parlamentului, autoritatea a afirmat noi neadevăruri despre proiectul respectiv, notând următoarele: „În baza unor contracte complexe (locațiune, gaj, garanții APL ș.a.) imobilul construit a fost transmis Primăriei mun. Orhei (ÎM „Servicii Comunal-Locative Orhei”), care ulterior l-a întors SRL „SE Bordnetze” în locațiune pe un termen de 49 de ani. În rezultat, Primăria mun. Orhei a procurat un bun imobil supraevaluat, prețul căruia depășește de aproape 2 ori valoarea din Raportul de evaluare a bunurilor imobile. Astfel, prin Decizia Consiliului Concurenței nr. ASER-33/21-25 din 25.05.2022 a fost preîntâmpinată diminuarea veniturilor bugetului mun. Orhei, în sumă de 268,3 mil lei.””

„Autoritatea în mod intenționat distorsionează natura relațiilor contractuale, termenul locațiunii, precum și afirmă în mod eronat faptul că Primăria mun. Orhei ar fi procurat un bun imobil supraevaluat.

În realitate, pe parcursul anilor 2016-2017, SE Bordnetze SRL a construit pe un teren acordat de municipiul Orhei o uzină performantă de cablaj electric cu o suprafață de peste 25.000 m2.
Producția uzinei din Orhei se adresează integral industriei germane constructoare de mașini.

SE Bordnetze SRL a finanțat integral construcția uzinei, fără a primi niciun leu de la Primăria mun. Orhei sau de la alte autorități. Proprietar al uzinei construite este Primăria mun. Orhei, iar SE Bordnetze SRL închiriază uzina în contul investiției efectuate, până la consumarea acesteia, pe parcursul a 37 ani și 3 luni (între 2018-2055).

Prin urmare, nu corespunde adevărului nici afirmația precum că Primăria mun. Orhei ar fi procurat un bun imobil supraevaluat. Costul construcției uzinei, care este unul real, susținut de documente fiscale, se compensează la moment în contul locațiunii și nicio parte implicată în proiect nu a supraevaluat în careva mod uzina. Declarația dată a Consiliului Concurenței este falsă și are scopul de a defăima SE Bordnetze SRL și de a plasa într-un con de umbră acțiunile societății în cadrul proiectului” – a subliniat SE Bordnetze SRL.

SE Bordnetze SRL solicită Plenului Consiliului Concurenței să modifice în cel mai scurt timp conținutul Raportului de activitate al Consiliului Concurenței pe anul 2022 în privința Deciziei Plenului Consiliului Concurenței la 25 mai 2022 și să asigure redarea fidelă și nedistorsionată a faptelor în acest document public de care Parlamentul Republicii Moldova a luat act la 8 iunie 2023.

SE Bordnetze SRL mai afirmă că regretă profund atitudinea și acțiunile Consiliului Concurenței și va continua să își apere drepturile sale încălcate de Consiliul Concurenței.

Share