Satul Bulboaca – gazda Summitul EPC. Ce legende și istorii ascunde localitatea din centrul țării

Satul Bulboaca – gazda Summitul EPC. Ce legende și istorii ascunde localitatea din centrul țării

La 1 iunie 2023, Republica Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. Marea reuniune va avea loc la Bulboaca, un sat situat la aproximativ 35 de kilometri de Chișinău, care va deveni pentru o zi centrul diplomației europene. De-a lungul anilor, Bulboaca s-a evidențiat prin personalități marcante, monumente istorice și locuri care ascund în spate istorii impresionante.

Legende, istoria și prima documentare documentară

În următoarea perioadă, satul Bulboaca va fi menționat în articolele publicate de cele mai prestigioase publicații din Europa, a căror jurnaliști vor fi, pentru o zi, la Bulboaca. Cu toate acestea, pentru prima dată satul a fost atestat documentar la 4 iunie 1711 cu denumirea – Bulboaca Tătărască. Amplasat pe malurile râului Bîc, toponimicul „Bulboaca” este strâns legat de apele care ieșeau din matcă, formau vârtejuri și lăsau în urmă suprafețe cu apă stătătoare.

În anul 1720, satul Bulboaca se regăsește pe harta domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir, iar în  timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, localitatea  este indicată și pe hărțile statului major al armatei ruse. Un secol mai târziu, în 1871 Bulboaca a devenit un important nod feroviar, după încheierea construcţiei căii ferate Tiraspol-Chișinău.

Primul butuc de viță-de-vie

Documentele istorice atestă că principalele îndeletniciri ale populaţiei locale erau viticultura și pomicultura, iar în anul 1901, la Bulboaca este înființată o întreprindere de vinificație. Industria vitivinicolă din regiune este strâns legată de numele lui Constantin Mimi, care cultivă noi soiuri de viţă-de-vie pe suprafața moşiei de la Bulboaca și produce cantități importante de vin destinat exporturilor. Numele lui Constantin Mimi este asociat și cu soiul de struguri Aligote, cultivat pentru prima dată în istoria țării.

La Bulboaca se regăsește și o parte importantă a patrimoniului vinicol al țării. În fața clădirii Gării din sat crește unul dintre cei mai vechi butuci de viță-de-vie din țară, care a fost sădit în 1918, atunci când în industria vitivinicolă înregistra un avânt în dezvoltare. Acum, vița-de-vie de la Gara din Bulboaca este un monument istoric.

Personalități marcante

Bulboaca este satul de baștină a unor personalități notorii, care ne duc faima țării și peste hotare. Judocanul Victor Sterpu, care a cucerit anterior medalia de bronz la Grand Slam-ul din Antalya și a devenit în acest an campion la „Openul European” de la Varșovia, Polonia, s-a născut aici. Anterior, Sterpu a obținut titlul de campion european printre seniori și a câștigat aurul la Europenele U23. De asemenea, doctorul în istorie Constantin Gheorghe Ciobanu – un cunoscător iscusit al trecutului și istoriei naționale, s-a născut tot la Bulboaca, iar în semn de profundă recunoștință a publicat și o monografie despre satul său natal.

Primul sat din Moldova care va găzdui un summit internațional

Summitul Comunității Politice Europene include Bulboaca pe harta internațională, fiind primul sat din Moldova în care se va desfășura cel mai mare eveniment politic găzduit de țara noastră, de la independența sa. Forumul va aduce în jur de 2000 de vizitatori.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Share