Şapte persoane inculpate în „dosarul ANSA” vor compărea pe banca acuzaţilor

Patru foşti şi actuali angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat. 

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

În concret, printre inculpaţi figurează: şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

În fapt, angajaţii ANSA sunt învinuiţi că, în intervalul lunilor ianuarie – februarie 2016, ar fi eliberat peste 360 de certificate fitosanitare naţionale acestor agenţi economici pentru exportarea a circa 7200 de tone de mere în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. Ca rezultat, în martie 2016, instituţiile competente din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave atît intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, cît şi drepturilor şi intereselor persoanelor juridice care erau implicate în exportul legal de mere.

În cadrul urmăririi penale persoanele învinuite nu au recunoscut vinovăţia, pledînd nevinovate. În privinţa acestora a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

De asemenea, în vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, au fost aplicate sechestre pe 479437 lei, 4925 euro şi 10400 dolari SUA ce aparţin învinuiţilor şi au fost depistate în cadrul percheziţiilor.

Procurorii anticorupţie au disjuns un dosar separat privind acţiunile de corupere activă în privinţa factorilor de decizie ai ANSA, comise de persoane fizice interesate în contrafacerea certificatelor fitosanitare, precum şi altor agenţi economici care au beneficiat de certificate fitosanitare contrafăcute.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, precum şi incasarea cheltuielilor judicare în valoare de 22300 lei.

Mihaela Rotari

Share