Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, 14-20 noiembrie 2016

Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, 14-20 noiembrie 2016

Administrați antibioticele cu grijă! Cu acest îndemn, Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății dau start unui șir de evenimente publice dedicate Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice. Evenimentul este marcat al doilea an consecutiv, în perioada 14-20 noiembrie 2016. Cu această ocazie, Ministerul Sănătății face apel către toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu prudență sporită și să ia măsuri urgente pentru a combate fenomenul de rezistență la antibiotice.

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Rezistența la antibiotice,  combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate, arată că un număr tot mai mare de infecții sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

Această problemă este considerată și una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel mondial, ce implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. În fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente, responsabile pentru 15.000 de decese. Dintre acestea, circa 81.000 de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv Republica Moldova.

Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că, în Uniunea Europeană, infecțiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde euro pe an. Peste 380.000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25.000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice. În același timp, 40% din cetățenii europeni cred în mod eronat că antibioticele sunt eficace împotriva răcelii și a gripei.

Câteva reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

  • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
  • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
  • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
  • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
  • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice în mai multe instituții medicale și centre comerciale din țară vor fi organizate diverse activități de informare și sensibilizare privind rezistența la antibiotice. Astfel, în perioada 14–20 noiembrie veți putea participa la flashmob-uri, discuţii publice și individuale, expoziții, mese rotunde, distribuirea materialelor promoționale și informative, vizionarea mesajelor video ș.a. 

Agenda evenimentelor o puteți vedea AICI

Share