Săptămâna Europeană a Imunizării

Săptămâna Europeană a Imunizării

În perioada 24-30 aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării, în acest an cu genericul ”Imunizarea pentru toți este posibilă”. Scopul acestei săptămâni este să crească gradul de conștientizare cu privire la valoarea vaccinurilor și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor.

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an și ne protejează împotriva unor boli grave care odinioară făceau ravagii. De la primele luni de viață și până la vârsta adultă, imunizarea este un pilon esențial al prevenției.

În ultimii 50 de ani vaccinurile au salvat sute de milioane de persoane de boli ce pun viața în pericol, cum ar fi meningita, tetanosul, rujeola și poliomielita virală etc. Unele maladii, cum ar fi variola și poliomielita au fost aproape eradicate.

Realizările obținute cu greu în eradicarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare trebuie menținute și în continuare.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii ani în regiunea europeană au crescut din nou cazurile de rujeolă, deoarece ratele de vaccinare nu au revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, ceea ce crește riscul apariției unor focare. Vaccinarea este cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului.

În Republica Moldova procesul de imunizare contra maladiilor care pot fi prevenite prin vaccinare se realizează în cadrul Programul național de imunizări pentru anii 2023-2027, finanțat  din bugetul public național și din alte surse conform legislației.

Din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt procurate vaccinurile antigripal, împotriva hepatitei virale B la adulți,  antirabic și imunoglobulina antirabică. Pentru anul 2025 au fost alocate peste 16 milioane lei pentru vaccinul antigripal, circa 559 mii de lei pentru vaccinul împotriva hepatitei virale B la adulți și 1,6 milioane pentru vaccinul antirabic și imunoglobulină antirabică. La fel, în acest an, din fondurile AOAM au fost alocate circa 5 milioane de lei pentru procurarea vaccinului contra infecției meningococice.

Atunci când ne vaccinăm, ne protejăm pe noi, dar ci și pe cei vulnerabili din comunitatea noastră.

Share