Sandu: Primul pas în asigurarea calității în învățământul superior din RM este…

Sandu: Primul pas în asigurarea calității în învățământul superior din RM este…

Ministerul Educației pledează în continuare pentru constituirea și dezvoltarea unui sistem viabil de asigurare a calității în învățămîntul superior, a declarat astăzi ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul conferinței „De la asigurarea calității la strategia de dezvoltare”, care se desfășoară în perioada 7-9 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova. Conferința este organizată în cadrul proiectului TEMPUS QUAEM, care a fost implementat în 5 universități din țară în consorțiu cu alte universități din Romania și Danemarca, precum și cu participarea Agenției Germane de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (AQAS). 

„Asigurarea calității în învățămîntul superior din Republica Moldova reprezintă garanția faptului că programele de studiu oferite de instituțiile de învățămînt superior respectă cele mai înalte standarde în materie de instruire și cercetare”, a menționat ministrul.

Maia Sandu a subliniat că un prim pas în acest sens îl constituie aprobarea de către Guvern a regulamentului de funcționare a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP). Noua structură va evalua programele tuturor instituțiilor de învățămînt profesional tehnic, ale universităților și ale instituțiilor de formare continuă și va efectua acreditarea instituțională.  

Proiectul a asigurat formarea a 45 de cadre didactice și 60 de studenți, care au fost instruiți în domeniul asigurării calității. Totodată, cele cinci 5 universități beneficiare au fost dotate cu tehnică de calcul, fiind create sisteme de management intern al calității în fiecare instituție. Proiectul a asigurat realizarea unor proceduri-pilot de evaluare externă reciprocă între universitățile din Republica Moldova, cu asistența Agenției Austriece de Asigurare a Calității.

Bunele practici ale agențiilor de asigurare a calității implicate în proiect au stat la baza deciziei Ministerului Educației de a iniția un program de evaluare a 12 programe de studii în licență pentru diverse domenii de formare: inginerie, științe ale educației, științe sociale etc.

La conferință participă prorectori responsabili de asigurarea calității și coordonatori locali din cadrul consorțiului, cadre didactice, reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, reprezentanți ai instituțiilor UE ale consorțiului, reprezentanți ai Uniunii Europene a Studenților (ESU).

Mihaela Rotari

Share