Salvatorii avertizează despre riscul scăldatului în perioada de caniculă

Salvatorii avertizează despre riscul scăldatului în perioada de caniculă

Salvatorii IGSU avertizează populația despre riscul scăldatului în perioada de caniculă și necesitatea respectării regulilor de siguranță pentru evitarea cazurilor tragice.

Astfel, în seara zilei de 11 iulie 2024, o persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un iaz din localitatea Colonița din municipiul Chișinău. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:39. Potrivit informațiilor recepționate un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului. Pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, la fața locului, au ajuns scafandrii din cadrul Direcției regionale căutare-salvare nr.1 și efectivul Unității salvatori și pompieri Vadul lui Vodă. Angajații IGSU au reușit extragerea corpului bărbatului înecat către ora 21:53. Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest context, în preajma zilelor de odihnă, IGSU avertizează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.

Potrivit salvatorilor, scăldatul în condiții de temperaturi extrem ridicate trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă.

În urma analizei statistice efectuate, majoritatea persoanelor care și-au pierdut viața în timpul scăldatului în perioada estivală sunt bărbați, care au hotărât să intre în apă după consumul băuturilor alcoolice. Intrarea în apă sub efectul alcoolului se interzice strict, întrucât tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Conform IGSU, majoritatea cazurilor de înec sunt înregistrate sistematic în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt dotate cu stații de salvare. Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri şi să nu intre în apă mai sus de brâu.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure și special amenajate.

Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatului cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă. Totodată, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noaptea. Chiar și în locurile amenajate și destinate pentru înot trecerea pistelor instalate este interzisă.

Maturii trebuie să-și monitorizeze permanent copiii în special în perioada vacanței.

Aceștia trebuie monitorizați permanent în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice. Jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile lacurilor și râurilor, dar și pe teritoriul zonelor de agrement trebuie să fie strict evitat.

IGSU acordă o atenție majoră organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.

De la începutul anului 2024, 36 de persoane, printre care 6 minori și-au pierdut viața la scăldat în lacurile și râurile din țară.

Angajații IGSU continuă activități de prevenire pe parcursul perioadei estivale în toată țara.

Share