S.A. „Apă-Canal Chişinău”: Nu există pericolul ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă

S.A. „Apă-Canal Chişinău”: Nu există pericolul ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă

Nivelul apei în rîul Nistru, din care sînt alimentate cu apă potabilă multiple localităţi din Moldova, inclusiv municipiul Chişinău, a scăzut pînă la limita critică din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă. Reieşind din situaţia critică, conducerea S.A. „Apă-Canal Chişinău” a expediat un demers către Agenţia „Apele Moldovei” pentru a fi luate măsurile de rigoare.

La rîndul său, Agenţia „Apele Moldovei” a apelat la partea ucraineană (Comitetul de stat pentru Gospodărirea Apelor din Kiev şi Direcţia Bazinală Nistru-Prut pentru gestionarea resurselor de apă din Cernăuţi) de la care există asigurarea faptului privind examinarea posibilităţii de majorare a debitului de evacuare a apei de la barajul Complexului Hidrotehnic din Novodnestrovsc pînă la 180-200 m3/sec pentru toată perioada de etiaj în fluviul Nistru.

Conform Agenţiei „Apele Moldovei”, pentru următoarele zile este planificată şi evacuarea apei de la barajul menţionat cu debitul de 132-135 m3/sec, ceea ce trebuie să asigure funcţionarea normală a prizelor de apă dislocate pe r. Nistru pentru alimentarea cu apă potabilă a populaţiei mun. Chişinău.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” asigură că, deşi nivelul apei în rîul Nistru este de 8,4 m, nu există pericolul ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă în robinete, paralel fiind preconizată şi umplerea rezervoarelor de apă, conectarea la circuitul de alimentare cu apă a unui număr mai mare de fîntîni arteziene.

 

Maria Roşca

Share