Rusia implicată în revizuirea Acordului de Asociere?

Rusia implicată în revizuirea Acordului de Asociere?

Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană trebuie revizuit împreună cu partenerii din Rusia și UE. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Partidului socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Agenţia TASS.

„Trebuie să revizuim acest Acord împreună cu partenerii din Rusia şi UE. Din păcate, actuala conducere a Moldovei a negociat acest Acord în mod secret, fără să consulte nu doar Rusia şi partenerii din cadrul CSI, dar şi propriul popor. Textul acestui document a fost prezentat Parlamentului şi societăţii doar după semnare. Anume atunci a devenit clar că este un document ce nu corespunde intereselor poporului moldovenesc”, a spus Dodon.

El a spus că din cauza restricţiilor ce au fost impuse, cetățeni RM pierd rapid principala piaţă din Rusia, ceea ce, în final, va produce în mod inevitabil un dezastru în economia ţării.

Potrivit lui, din cauza actualei politici defectuoase, pe cîmpurile Moldovei putrezeşte o roadă bogată de fructe şi legume, o parte din recoltă fiind vîndută pentru prelucrare la preţuri de nimic, iar fermierii falimentează. La rîndul său, acest lucru a provocat dificultăţi în industria de prelucrare, transport, sfera bancară, care a creditat producătorii, precum şi în alte ramuri ale economici, a subliniat Dodon.

Dodon a mai amintit că în Rusia se află la muncă aproximativ 70 la sută din migranţii moldoveni, care, anual, transferă în visteria statului peste 2 mlrd. dolari. „Datorită acestor remitenţe, economia moldovenească reuşeşte să se menţină pe linia de plutire, totuşi ele se pot reduce brusc în caz de agravare a relaţiilor cu Rusia. Aceasta, la rîndul său, va însemna o majorare a deficitului comercial, a datoriei externe, o inflaţie înaltă şi o depreciere a valutei naţionale”, a avertizat liderul socialiştilor.

„Partidul nostru se pronunţă pentru denunţarea Acordului cu UE şi aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, ceea ce nu înseamnă încetarea colaborării cu ţările europene. Această poziţie este dictată de pragmatism, doar fără pieţele de desfacere estice, Moldova riscă să devină insolvabilă”, a concluzionat Dodon.

Mihaela Rotari

Share