România a reintrodus R. Moldova pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Cetățenii care călătoresc din Republica Moldova în România vor trebui să stea în izolare după ce trec Prutul. Măsura intră în vigoare în ziua de 15 februarie, ora 00:00, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care a fost actualizată lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România.
Astfel, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat şi prezintă la graniță un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), trebuie să stea în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, o perioadă de 10 zile.
Persoanele care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, trebuie să stea în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, timp de 14 zile.
Situații deosebite:
Persoanele care trebuie să participe la evenimente familiale (naștere, căsătorie, deces), au nevoie de intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă), de preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., pot obține suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.
Analiza acestor situații se face la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.
Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.
Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).
Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră).
Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID-19, printre care şoferi, piloţi, personal navigant, lucrători transfrontalieri etc.
De asemenea, sunt exceptate persoanele care sosesc în România din țările de risc epidemiologic ridicat dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
Totodată, de astăzi, 12 februarie, s-a prelungit cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.
Cristina Pendea