Judecător român despre justiția moldovenească: „Republica Moldova este la nivel de Evul Mediu”

Judecător român despre justiția moldovenească: „Republica Moldova este la nivel de Evul Mediu”

Judecătorul român, Cristi Danileț, în cadrul unei interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre justiția din Republica Moldova, informează Oficial.

„Să știți că în toate societățile în tranziție – cum este cea din Republica Moldova, cum este cea din România, din Bulgaria, din Ungaria și chiar din Polonia -, în toate aceste societăți, din păcate, influența comunismului, a mentalității comuniste se vede și acum. Adică sunt judecători cărora le este frică, sunt competenți politic, sunt politicieni care au impresia că pot și trebuie să controleze justiția și sunt cetățenii care în loc să fie activi, militanți, în loc să aibă reacție, sunt cetățeni cărora le este frică; le este frică să denunțe infracțiunile, le este frică să arate care sunt neregulile sau să-și ceară drepturile. Cu alte cuvinte, ca să avem o justiție funcțională, trebuie ca mai mulți factori să înceapă să producă efecte, și anume, politicienii mai întâi trebuie să respecte justiția și să alcătuiască legile potrivit standardelor internaționale și societatea trebuie să respecte judecătorii, iar judecătorii, ei înșiși trebuie să-și dorească reforme. Să știți că cel mai periculos într-un stat este ca judecătorii să fie opozanți ai reformelor. Or, judecătorii trebuie educați prin mass-media, prin Institutul de Magistratură, prin experții străini care vin în Republica Moldova, prin trainingurile pe care judecătorii le fac în străinătate; încetul cu încetul ei trebuie să primească ideile de reformă, ideile de evoluție, ideile de europenizare, încetul cu încetul. Din păcate, reformele în justiție merg mult mai greu decât ne-am dori noi. Dar pe de o parte, dacă prindem judecătorii corupți, ei trebuie imediat arestați și condamnați, înlăturați din sistem, pe de altă parte, accentul mare trebuie pus pe prevenirea corupției și pe creșterea competenței judecătorilor”, a precizat el.

Prin urmare, el a  vorbit despre raportul Indexului Integrității Publice pentru anul 2017, potrivit căruia – „Republica Moldova s-a clasat pe locul 105 din 109 state într-un clasament global privind independența justiției”.

„Dezastru. Cuvântul care îmi vine în cap este „dezastru”. Dacă asta este percepția într-adevăr cu privire la independența justiției, sunt multe de făcut. Cum spuneam și la începutul interviului, dacă nu ai justiție independentă, nu ai o justiție funcțională, iar dacă justiția nu-ți funcționează, societatea clachează, practic, societatea nu poate evolua. Rămânem într-un stadiu cum ar veni Occidentul este la un nivel avansat de civilizație modernă, iar Republica Moldova este la nivel de Evul Mediu”, a conchis el.

sursa foto: zdg.md

Mihaela Rotari

 

Share