„Revoluţia economică” a Guvernului Recean
În ultima perioadă, s-a vorbit mai mult despre alegeri, iar aceasta a trecut pe un plan secund multe lucruri importante care s-au întâmplat şi care au legătură directă cu dezvoltarea economiei naţionale. Astfel, în decurs de o lună mediul de afaceri a primit mai multe semnale clare că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună, iar viteza este destul de mare.
În primul rând, este vorba de aprobarea de către Guvern a unui proiect, care prevede modificarea mai multor acte normative, astfel încât să fie facilitată activitatea mediului de afaceri. Scopul proiectului este diminuarea costurilor agenților economici în activitatea de întreprinzător prin excluderea barierelor administrative, cerințelor nejustificate sau depășite, inclusiv prin adoptarea bunelor practici europene în domeniul economic. Proiectul este deja numit convenţional „pachetul de debirocratizare”, iar implementarea lui va permite agenţilor economici să facă anual economii de aproximativ 44 milioane lei.
În al doilea rând, este vorba despre modificările la Legea insolvabilității, aprobate de Guvern. Implementarea proiectului va soluţiona mai multe probleme care afectează procesul de insolvabilitate. Astfel, vor fi oferite soluții care să prevină tergiversarea procedurilor de insolvabilitate, se va îmbunătăţi procesul de recuperare a creanțelor creditorilor și se va asigura o protecție echitabilă a intereselor tuturor părților implicate în proces.
În al treilea rând, este vorba despre iniţierea procesului de screening bilateral cu Uniunea Europeană, în partea ce vizează latură economică a aderării Republicii Moldova la UE. Integrarea economiei noastre în cea a Uniunii Europene va fi un proces deloc uşor şi e bine că deja la această etapă se fac acţiuni cu caracter preparatoriu. Chiar dacă primul compartiment pus în discuţii în cadrul sesiunii de screening este unul important („Existența unei economii de piață funcționale”, care a inclus subiecte precum stabilitatea macroeconomică, funcționarea piețelor de produse, a pieței financiare și a pieței forței de muncă), trebuie să recunosc că cel de-al doilea („Capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din Uniune”) mi s-a părut mai interesant şi mai relevant. Consider că anume pe această dimensiune vom avea cel mai mult de muncit în procesul de integrare a economiei noastre în cea a Uniunii Europene.
În al patrulea rând, e vorba de Programul 373, prin care Guvernul acordă suport antreprenorilor mici și mijlocii. Potrivit unui bilanţ preliminar, făcut public recent, 2,6 miliarde de lei au fost deja investiți prin Programul 373, ceea ce înseamnă aproape 1% din Produsul Intern Brut. În context, ar fi de notat că, creditele oferite în cadrul Programului 373 permit antreprenorilor să-și dezvolte afacerile, să crească, să progreseze la un nivel superior și să creeze noi locuri de muncă.
Eu m-am referit doar la patru momente pozitive înregistrate în ultimele săptămâni, care mi s-au părut mai relevante, dar care, din păcate, pe fonul evenimentelor politice, s-au cam pierdut. Dar au fost şi altele, iar dacă le adunăm pe toate împreună, atunci ajungem la concluzia logică că Guvernul Recean a pornit o mică „revoluţie economică”. Interesant este ce va urma. Vom vedea…
Viorel Godea, director general al companiei de construcţii „Lagmar”